Så er det igjen klart for vårens største øyeblikk for konkurrerende isfiskere i Øst-Finnmark.

Lørdag 22. april inviterer Holmesund og Gardak bygdelag igjen til det som er den desidert største isfiskekonkurransen i østfylket. Det skjer på Linkunjávri, 3-4 mil inne på fjellet i Tana. Dit fører flere skuterløyper.

I 2004 og ble det satt opp en vandrepremie som nå er vokst til 49.000 kroner. Den første som vant tre ganger, skulle få pengene. Men de driftige arrangører fant etter hvert ut at tre seire satt for langt inne. Det ville kanskje aldri skje. Derfor gjorde de om til to seire før fjorårets konkurranse.

Penger og isbor venter

I klartekst betyr dette at hvis en av de 13 med napp i vandrepremien vinner, blir vedkommende 49.000 rikere. I tillegg kommer 1. premien, en batteridrevet isbor med full pakke.

Hvis ingen får to napp til og med 2020, blir det loddtrekning blant alle med ett napp. Da skal vandrepremien utbetales.

Følgende har ett napp i vandrepremien: Edmund Persen (Karasjok), Wilfred Isaksen (Tana), Stig Johnsen (Nesseby), Arnt Christensen (Kirkenes), Jonny Olsen (Tana), Ove Gjertsen (Sandnes i Rogaland), Tor Inge Hellander (eks Tana, nå Alta), Stian Ballo Kristoffersen (Vadsø), Per Erik Anthi (Tana), Ivrin Skjåvik Kollstrøm (Tana), Walter Brandsegg (Nesseby), Leif Pedersen (Kjøllefjord) og Torfinn Halvari (Kirkenes).

 

Suksessoppskrift

Bygdelagsleder og isfiskegeneral Tormod Nilsen både tror og håper på minst like stor deltakelse som tidligere år. Isfiskekonkurransen er for lengst blitt en folkefest. Folk strømmer til fra hele østfylket pluss en del fra vest. Lokket av ikke bare flotte premier, men også trivelige timer sammen med andre turglade.

– Opplegget er stort sett det samme som tidligere år, sier Nilsen, vel vitende om at bygdelaget har funnet en suksessoppskrift. 40-50 medlemmer er i sving for å dra det hele i havn. Med kafé, varmetelt, toalett og ikke minst ferdigborede hull.

Konkurransen på Linkunjávri er spesiell i den forstand at veldig mange av dem som kjøper deltakerbillett, ikke fisker. Mange drar ikke på fjellet i det hele tatt. For alle som kjøper billett, er med i trekningen om ei flott grillhytte. Det er også to andre premier; batteridrevet isbor og sovepose.

For selve konkurransen er det selvsagt mange premier. Oftest har alle som har fått fisk, også fått premie.

Lykkefisken er en annen attraktiv premie. Der handler det om å komme nærmest mulig gjennomsnittsvekta for alle tidligere konkurranser. Tidligere har premien vært påhengsmotor, men det kan bli noe annet i år.