Gå til sidens hovedinnhold

«Takk til deg som rigger, preparerer, holder vakt, baker kake og steker vafler»

Artikkelen er over 2 år gammel

En rekke turrenn, Finnmarksløpet, Yukigassen og Nordnorsk mesterskap på ski. Vinteren er stappfull av begivenheter som gjør Finnmark til et ekstra godt sted å bo.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag er det dags for et av årets absolutte høydepunkt i Vardø. Vardøværingene har for lengst inntatt festmodus, og i løpet av fredagen kommer de siste konkurranseklare deltakerne fra resten av fylket, landet og verden til byen. På planen står selvfølgelig snøballkrigen Yukigassen.

I løpet av helga skal det kastes tusenvis av snøballer før ett lag står igjen som mestere. Og mens «alvoret» pågår på banene, er det full fest for alle på området rundt. Utendørs leker ungene på skulpturer og sklier laget av snø og is for anledningen, mens voksne over 18 år holder det gående i ølteltet. På kveldstid er det fest og moro på byens utelivsscener, til glede både for folk og næringsliv.

Og la det være sagt: Dette kommer ikke gratis.

Hvert eneste år er det noen som står på for å realisere disse øyeblikkene. Det er de frivillige som samler seg for å ta imot påmeldinger og lage lagoppsett, finne innkvartering til dem som kommer langveisfra, organisere kafé og telt, fylle Vardøhus festning med snø for å lage baner, forme isskulpturer, booke artister som kan stå for underholdning både på dagtid og kveldstid. Tidligere har Yukigassen-general Roy Arne Karlsen fortalt at han som oftest får ja når han ber om hjelp til alt dette.

– Alle er med, alle elsker Yukigassen. Du trenger bare spørre en person, så er de med, med en gang. Alle er engasjert, og alle har en mening. Og det er flott. Det er sånn vi kan fornye oss og bli bedre, sa han til undertegnede før avkast for to år siden.

I fjor snakket vi med hans frivilligkollega Bjørn Rune Karlsen, som kunne fortelle at han hadde engasjert seg i Yukigassen i 18–19 år. At det ligger mye jobb bak arrangementet, la han ikke skjul på.

– Man må ofre seg fullt og helt om man skal være med. Det er jo en kjempedugnadsånd, sa han da.

Men han hadde likevel ikke problemer med å svare på spørsmålet om hvorfor han orket å gjøre denne innsatsen år etter år.

– Det er jo enkelt. Jeg liker at det skjer noe i samfunnet vårt. Hvis det vi gjør bidrar til positivitet, så er det premie i massevis, sier han.

Én ting kan Bjørn Rune Karlsen være sikker på, og det er at det han gjør bidrar til positivitet. Takket være hans og de andre frivilliges innsats, kan både vardøværingene og tilreisende være med på festen. At så mange stiller opp for å bidra til dette uten å kreve noe i retur, det er både inspirerende og imponerende.

Denne måneden ser vi tilsvarende frivillig innsats over hele fylket. Akkurat nå er Finnmarksløpet i innspurten, og her har frivillige stått på i en uke for å gjøre opplevelsen best mulig for kjørere, publikum og sponsorer. At selve løpet i seg selv er et eventyr, det er det ingen tvil om, med den naturen, været og uværet fylket vårt har å by på. Men også rammen for det hele har stor betydning. Ved hjelp av kulturelle innslag på sjekkpunktene gjøres løpet til en folkefest også for dem som ikke er direkte involvert i hundekjøringen, det gir oss møteplasser og en anledning til å komme tett på øyeblikk øyne over hele verden følger med på.

Det hadde ikke gått om ikke frivillige ga av sin tid.

Under Finnmarksløpet er hundrevis av slike ildsjeler i sving over hele fylket, de er med på å rigge scener og tilrettelegge spor, de holder vakt der spor krysser bilvei, de lager mat og koker kaffe, sørger for halm til hundene, passer på at ikke uvedkommende kommer for tett på når de skal hvile.

Det er ganske fantastisk å tenke på.

Akkurat som det er like fantastisk å tenke på dem som gjør en innsats på de mindre arrangementene. På dem som frakter saft på skuter opp til en skiløype, for så å bruke hele dagen på å dele ut kopper til skiløpere som deltar på turrenn som Aldonrennet i Nesseby, Oscarsrennet i Tana, Vadsørennet i Vadsø, Munkeferden i Sør-Varanger.

Og på dem som akkurat nå gjør ferdig oversikter over hvem som skal bake kake til kafeen når Nordnorsk mesterskap arrangeres i Vadsø neste helg, hvem som skal lage vaffelrøre, hvem som skal sørge for frokost til utøverne, hvem som skal lage kvelds. Det er så mange jobber som skal utføres, det er smått og stort, og alt er like viktig dersom både skiløpere, foreldre og tilskuere skal få en så god opplevelse som mulig.

Det er lett å glemme dette når man står midt oppi et arrangement som flyter som det skal. Når man kommer til Yukigassen som et lag, får spilleroppsettet sitt og tildelte klokkeslett for snøballaging i teltet. Når man går i matteltet for å spise mellom slagene. Når man reiser fra Vadsø til Tana for å få med seg utekonserten under Finnmarksløpet. Når man stiller til start på et turrenn, og gleder seg til drikkestasjonen én mil før mål. Når man kommer som tilskuer til stafetten under Nordnorsk mesterskap, og kjøper en vaffel i kiosken.

Ingenting av dette kommer gratis.

Det kommer fordi noen velger å bruke sin tid på å gi deg en opplevelse.

Tusen takk.

Kommentarer til denne saken