Gå til sidens hovedinnhold

Takk for maten, Finnmark

Artikkelen er over 1 år gammel

Fiskeri- og sjømatnæringen i Finnmark gjør en stor og viktig jobb for å sikre matforsyningen i både inn- og utland.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På kort tid har koronakrisen endret både dagliglivet og arbeidslivet vårt. Situasjonen er omfattende og uoversiktlig, og regjeringen gjør det vi kan for å holde samfunnet i gang.

En av våre viktigste oppgaver er å sikre tilgang på næringsrik og bærekraftig mat. Dette har vi heldigvis havet fullt av i Norge, og derfor er fiskeri- og sjømatnæringen definert som samfunnskritisk for matforsyningen.

Mens mange norske arbeidstakere nå må jobbe hjemmefra, drar de ansatte i fiskeri- og sjømatnæringen fortsatt ut på havet og på merdkanten, inn på fiskemottak og slakterier.

Og som følge av at transportsektoren også er definert som samfunnskritisk, fortsetter den norske næringen å levere fisk og sjømat til forbrukere i hele Norge og i utlandet.

Vi følger utviklingen i markedene tett. Endringer i konsummønster og logistikkutfordringer både for flyfrakt til Asia og USA og kanskje også for transport over land til Europa setter næringen på prøve. Sjømatnæringen har vist god evne til å finne løsninger på markedsutfordringer tidligere. For å få oversikt over situasjonen og kartlegge hva myndighetene kan bidra med for at sjømaten kommer ut i markedene vil departementet holde jevnlige telefonkonferanser med næringens organisasjoner og andre relevante myndigheter for å drøfte markedssituasjonen.

Fiskeri- og sjømatnæringen er viktig for Norge fordi den skaper aktivitet og arbeidsplasser i hele landet. I tillegg er den en av næringene med størst vekstpotensial.

En krevende situasjon som den vi er inne i nå viser hvor stor verdi næringen har for Norge. Som fiskeri- og sjømatminister er jeg stolt av den uvurderlige innsatsen de ansatte i Finnmark nå legger ned.

Kommentarer til denne saken