Synes du det er kaldt nå? Da er dette dårlig nytt

KALD VIND: Et lavtrykk over Vestlandet fører til kraftig vind i Nord-Norge. Samtidig som at temperaturen synker, vil den kraftige vinden føre til at det føles mye kaldere i nord.

KALD VIND: Et lavtrykk over Vestlandet fører til kraftig vind i Nord-Norge. Samtidig som at temperaturen synker, vil den kraftige vinden føre til at det føles mye kaldere i nord. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er kaldt i hele Nord-Norge for tiden. Og til helga er det meldt enda kaldere vær.

DEL

[NORDLYS]: Torsdag morgen er det registrert -12 grader på Tromsø lufthavn. Andre steder i Troms er det enda kaldere; På Bardufoss ble det målt -28 grader på morgenkvisten.

Kulden skyldes et stort høyrykk som strekker seg fra nordvestlige Russland til Svalbard. Dette gir klart, fint og kaldt vær.

Men om du synes det er kaldt nå, må du stålsette deg, det er nemlig ventet mer kulde fremover.

Føles kaldere

Til helgen kommer det nemlig et stort inn lavtrykk mot Vestlandet. Man skulle nesten tro at det ikke ville påvirke Nord-Norge, men det gjør det, forteller meteorolog i Storm Geo, Roar Inge Hansen.

– Med et høytrykk plassert over nordvestlige Russland og til Svalbard, vil lavtrykket på Vestlandet skjerpe den sørøstlige luftrenna. Det gjør at vi får en sterk sørøstlig vind over hele Nord-Norge til helgen. Det er ventet sterk kuling, på grensen til liten storm, forteller han.

Samtidig som temperaturene vil gå litt ned, vil vinden føre til at det føles mye kaldere.

På Yr sine værvarslingstjenester er det meldt hele -16 grader i Tromsø på søndag, men følt temperatur er satt til – 21 grader

– 16 grader er ikke langt fra kulderekorden i Tromsø på 18, 4 minusgrader. Den ble målt i februar 1966.

Hansen tror imidlertid ikke at det vil bli så kaldt.

– Det kan bli -16 grader i Tromsø til helgen. Men at det blir mellom -12 og -14 grader er sannsynlig, forteller han.

Kaldest i Finnmark

Også i indre strøk av Troms vil det bli kaldt. Der er temperaturen ventet å ligge på under 20 minusgrader til helgen.

Kulden til tross, de neste dagene er det ventet mye sol nord. Over helgen er det meldt om mer skyer, men da vil også temperaturen falle til under – 10 grader på kysten, og rundt – 15 i indre strøk.

Selv om det var kaldt i Troms i natt, var det Finnmark som fikk det aller kaldest. Ved Suolovuopmi målestasjon i Kautokeino ble det målt hele -32 grader.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken