«Det kan være direkte livstruende å delta i idrettsaktiviteter som innebærer fysisk anstrengelser»

SMITTET: Personen på dette illustrasjonsbildet er smittet av kyssesyke.

SMITTET: Personen på dette illustrasjonsbildet er smittet av kyssesyke. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kyssesyken må forebygges, skriver Storingsrepresentanter for Arbeiderpartiet.

DEL

MeningerKyssesyken er en svært smittsom virussykdom, og den rammer i særlig grad store barn og ungdommer. Ved 20-årsalderen har hele 90 prosent av befolkningen antistoffer i blodet som tyder på at de har gjennomgått sykdommen.

Selv om de fleste blir friske i løpet av 2–4 uker opplever 10 til 20 prosent tretthet og slapphet i flere måneder etter den akutte infeksjonen, og mister følgelig verdifull undervisning på skolen. 

Mer alvorlig er det at så mange som fem prosent av de syke, får alvorlige komplikasjoner som sykdom i blodet, nervesystemet, i nyrene og- eller i milten. Det medisinskes miljøet forsker også på sammenhengen mellom kyssesyke og ME.

Når vi vet at sykdommen er så risikofylt for unge mennesker, mener Arbeiderpartiet det er grunn for å iverksette kraftigere tiltak for å hindre spredning av kyssesyke.

Informasjon må først og fremst ut til ungdommene selv, som må få kunnskap om hvordan de kan beskytte seg selv og andre. Foreldre, skoler, idrettslag må vite hva de bør gjøre, også andre arenaer der ungdom og voksne i målgruppen ferdes må ha kunnskap om dette. Det er viktig å oppsøke lege ved mistanke, for man kan påvise sykdommene med en enkel blodprøve. Er man syk må det tas forholdsregler.

Mange av ungdommer er aktive innen idrett. For dem som opplever at kyssesyken angriper indre organer, kan det være direkte livstruende å delta i idrettsaktiviteter som innebærer fysisk anstrengelser. Smittefaren er særlig stor i organisert lagsport som håndball og fotball.

Ungdom er generelt mye sammen i grupper, både på skolen og sosiale lag så smitte kan spre seg raskt uten forebygging.

Alkohol og sykdom er en dårlig kombinasjon i alle aldre, men det er ikke alle som vet at alkoholinntak også kan svekke immunforsvaret og gjøre oss mer mottakelig for sykdom og forverre sykdom. Vi tror at bedre og hyppig informasjon vil bidra til at ungdommer tar bedre valg når det angår å beskytte seg.

I tillegg til bedre effektive forebyggende tiltak, må vi intensivere forskning på bedre medisinsk oppfølging. I tillegg må Norge engasjere seg i det viktige arbeidet med å utvikle trygge vaksiner som er kanskje den eneste metoden og få stoppet sykdommen på.

Vi mener det er påfallende at kyssesyke får så lite oppmerksomhet når den forvolder så mye sykdom. Det er på tide at vi våkner opp og gjør noe med det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags