Gå til sidens hovedinnhold

Gruva kan få stort ekstraoppdrag og jobb til mange flere

Artikkelen er over 5 år gammel

Sydvaranger Gruve skulle egentlig stanse driften i flere måneder etter å ha gjort unna en båtlast malm. Slik trenger det ikke gå.

– Vi har blitt kontaktet av en kunde som vil at vi skal produsere en båt til i høst. På mandag vet vi endelig om det skjer, sier driftsleder Arnfinn Mentyjærvi til Sør-Varanger Avis.

Ifølge avisen kan oppdraget gi 70 personer arbeid i en måned til – dersom avtalen blir inngått.

Den siste måneden har opptil 50 arbeidere fraktet og foredlet jernmalm. Staben er gradvis reduser. Uavhengig av det nye oppdraget, er målet er å starte regulær drift opp igjen til våren, når nødvendige tillatelser er klare.

Foreløpig kan ikke selskapet grave ut mer malm; kun frakte og foredle det som ble løsnet før konkursen i fjor.

Gruva vil ha behov for rundt ti personer til å drive vedlikehold og sikring når driften avsluttes. Selskapet vurderer småskaladrift til våren, på samme nivå som under høstens begrensede produksjon.

 

Sydvaranger Gruve

  • Hjørnesteinsbedrift i Sør-Varanger området, opprinnelig stiftet i 1906. Har utvunnet jernmalm i Bjrønevatn, transportert den med jernbane til krikenes, og skipet ut et foredlet produkt. På 1930-tallet var antall ansatte oppe i 1.500 personer (kilde: Industrimuseum.no)
  • Staten var hovedeier da driften ble innstilt i 1996. Eiendommene som fra 1999 var eid av Sør-Varanger kommune og Varangerkraft, ble i 2006 solgt til Oslo-rederiet Tschudi Shipping Company.
  • Gruvedriften ble gjenopptatt i 2009, grunnet stigende malmpriser. Det australsk-eide selskapet Northern Iron var hovedeier.
  • Ble konkursbegjært november 2015, etter store tap påfølrt av valuttaspekulasjon og synkende malmpriser. Nærmere 400 ansatte mistet jobben på dagen.
  • Investor og skipsreder Felix Tschudi kjøpte konkursboet for 78 millioner kroner i  april 2016. Selskapet annonserte 6. september samme år planer om sysselsette nye folk, teste utstyret og forsøke en svært begrenset produksjon.
  • Rundt 50 ansatte produserte høsten 2016 en båtlass malmkonsentrat.

Kommentarer til denne saken