Sydvaranger gruve melder konkurs

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sydvaranger gruve går til skifteretten onsdag ettermiddag. 350 mister jobben, melder ANB. 

DEL

– Det er en mørk dag for alle ansatte i Sydvaranger Gruve, alle underleverandører og for hele samfunnet.  Det er faktisk en mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Styret i Sydvaranger Gruve AS gjorde vedtaket onsdag morgen. De ansatte ble orientert rundt klokka halv elleve.

– Det er veldig trist for hele Kirkenes-samfunnet. Spesielt for dem som rammes av det, sier fungerende leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Helge Haukeland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). 

Dermed er over 100 år med gruvedrift snart historie. 

– Det er veldig trist at dette skjer etter så lang tid og alle forsøk på å få gruva til å gå videre. 270 av de ansatte er medlemmer i arbeidsmandsforbundet. 

– Vi hadde håpet at man kunne jobbe videre og stenge ned gruva gradvis. Det skjer ikke, konstaterer Haukeland, som vet at det blir en tøff tid framover for Kirkenes-samfunnet.

Han tenker spesielt på at vi nå går inn i en tid med juleforberedelser og en tid hvor man skal ha en oppløftet tankegang.

– Vi hadde håpet at de politiske myndighetene hadde grepet inn og sikret fortsatt drift. Men det skjer ikke. Vi snakker tross alt om en hjørnesteinsbedrift. Det er ikke et samfunn der du bare kan gå ut å finne deg en ny jobb.  Det er vanskelig for mange, påpeker Haukeland. 

Sydvaranger Gruve AS ble etablert i Kirkenes i 1906 og har siden utnyttet store forekomster av jernmalm. 350 ansatte mister jobben.

Artikkeltags