Evakuering på Svalbard

SKRED: 21. februar ble Longyearbyen rammet av et voldsomt snøskred fra Sukkertoppen. Ingen personer ble skadet, men snømassene etterlot seg store ødeleggelser. (Foto: NTB scanpix)

SKRED: 21. februar ble Longyearbyen rammet av et voldsomt snøskred fra Sukkertoppen. Ingen personer ble skadet, men snømassene etterlot seg store ødeleggelser. (Foto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tar forholdsregler som følge av høy snøskredfare i Longyearbyen.

DEL

Sysselmannen på Svalbard har fredag ettermiddag besluttet å evakuere Gruvelageret i Longyearbyen, i alle fall frem til søndag.

Det opplyser sysselmannen på sine egne nettsider. Bakgrunnen er økt snøskredfare på Nordenskiøldland og i nærområdene til Longyearbyen som følge av værskiftet.

Veien mellom gamle museet og opp til Gruvelageret er også stengt inntil videre, skriver Nordlys.

«Betydelig» snøskredfare

– Vi har tatt denne beslutningen på bakgrunn værsituasjonen og faglige råd og vurderinger fra NVE og NGI. Det er ventet at været skal bli enda verre med sterkere vind og snødrift fra lørdag ettermiddag og utover, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

NVE omtaler snøskredfaren på Svalbard som «betydelig» på sine nettsider.

«Situasjonen er krevende. I tillegg til nysnø og vind finnes det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen som gir et svært ustabilt snødekke», heter det på snøskredvarslingstjenesten varsom.no.

Videre oppfordrer sysselmannen folk om å ta forholdsregler og være forsiktige dersom de skal ferdes i terrenget.

Store ødeleggelser

Svalbardposten skriver videre at Sollekene, som var planlagt arrangert i Mälardalen på andre siden av Adventfjorden i helgen, er avlyst som følge av skredfaren.

Ifølge sysselmannen er åpen dag på Fredheim, som skulle arrangeres lørdag, også avlyst.

Det er ikke mer enn to og en halv uke siden et voldsomt snøskred rammet Longyearbyen. Tirsdag 21. februar veltet store snømengder ned fra Sukkertoppen og traff bebyggelsen i vei 228. Skredet resulterte i store materielle ødeleggelser, men ingen personer ble skadet.

Skredet gikk fra samme fjell som dødsskredet i desember 2015. Da omkom en 42 år gammel mann og en liten jente på to år.

Artikkeltags