Etter en lang periode med høytrykk og kaldt vær, fikk vi natt til mandag et værskifte i Troms. Mandag ettermiddag var det tre grader ved Meteorologisk institutt, som holder til på toppen av Tromsøya.

Samtidig som Nord-Norge har mildvær, har en kaldfront lagt seg over Mellom-Europa og Frankrike og ført til minusgrader i flere europeiske storbyer. I Paris var det minus én. Det betyr at det er fire grader varmere i Nordens Paris enn i Paris.

– Jeg har ikke statistikk på hvor ofte dette skje, men det er ganske sjeldent, sier vakthavende meteorolog, Sjur Wergeland.

Det skriver Nordlys.

Vinden snur

Mildværet i nord vil imidlertid ikke vare. Allerede i morgen er det ventet at temperaturen synker.

– Utover tirsdagen vil det gå mot minusgrader igjen, og i resten av uken vil den holde seg under null i hele fylket, sier Wergeland.

Mandag og tirsdag kommer vinden fra sør, men dette endrer seg i løpet av tirsdagen og da vil vi igjen få fralandsvind og kald luft fra øst.

Ifølge meteorologen vil det ikke komme mye snø i Troms den kommende uken.

– Vi får mye tørr fralandsvind, men innimellom kan det komme noen byger, men det er ikke snakk om mye snø, sier han.

Temperaturene vil ligge på mellom -1 og -5 langs kysten, og noen grader kaldere i indre strøk.

30 grader varmere

Det plutselige væromslaget medførte store temperaturendringer i nord.

I Bardufoss steg temperaturen med nesten 30 grader fra -27, 8 søndag til -0,8 grader mandag. I Tromsø steg temperaturen med nesten ti grader, fra – 6 søndag til 3 grader mandag.

Også Svalbard ble påvirket av mildværet. Her ble det målt én grad mandag.