[Nordlys]: Skipet Maersk Forza, som er utstyrt med undervannsfarkoster (ROV) og en kompenserende kran, er kalt inn for å utføre hevingsoperasjonen.

Russisk spesialist

Ifølge Svalbardposten er seiler skipet fra Hammerfest, der det har tatt om bord fra Statens Havarikommisjon for Transport. (SHT).

Maersk Forza forventes å ankomme Longyearbyen, Svalbard torsdag 2. november. Hevingsoperasjonen vil ta til når skipet er etablert på ulykkesstedet. 

En spesialist fra den russiske helikopterprodusenten vil være til stede for å gi anbefalinger om hevingen for å ivareta vrakets integritet. Dykkere fra Russian Ministry of Emergency Situations (EMERCOM) vil også assistere under hevingen for å sikre at ingen deler går tapt.

Her ligger helikoptervraket på 209 meters dyp 

Tatt med til fastlandet

Vraket vil bli transportert sammen med en representant fra SHT til passende fasiliteter på norsk fastland for videre undersøkelser av havariinspektører fra SHT og IAC.

SHT opplyser at på dette tidspunktet fokuserer undersøkelsen på meteorologiske forhold, helikopterets tekniske tilstand og pilotenes kompetanse og erfaring.

Mandag ble det funnet en omkommet etter helikopterulykken. Fremdeles er syv personer savnet.

– En av de omkomne etter helikopterulykken ble funnet mandag ettermiddag. Vedkommende ble lokalisert på havbunnen av en miniubåt cirka 130 meter fra helikopteret, heter det i en kunngjøring fra Sysselmannen.

Det er nå fem dager siden helikopterulykken utenfor Barentsburd. Vraket ble funnet lørdag på 209 meters dyp, i en posisjon 1,2 NM (2,2 km) nordøst for Heerodden.

En omkommet funnet på Svalbard