Setter inn fjernstyrt mini-ubåt i søket etter styrtet helikopter. - Leter så lenge det er håp

SØKER: KV Barentshav og Polarsyssel i bakgrunnen drev fredag fortsatt søk i området hvor helikopteret gikk ned.

SØKER: KV Barentshav og Polarsyssel i bakgrunnen drev fredag fortsatt søk i området hvor helikopteret gikk ned. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Søk og redningsaksjon etter det savnede helikopteret fortsetter.

DEL

Søket etter det savnede russiske MI-8-helikopteret fortsetter. Lørdag ettermiddag klokken 13.30 ble en fjernstyrt mini-ubåt satt inn i søket. KV Barentsburg styrer operasjonen som i løpet av seks timer vil undersøke havbunnen i det mest aktuelle leteområdet, melder Hovedredningssentralen i en pressemeldingen.

Torsdag kveld ble det lokalisert et område 2–3 kilometer utenfor den russiske gruvebyen Barentsburg, hvor det er blitt observert luftbobler og sterk drivstofflukt. Det er i dette området søket nå konsentrerer seg om.

- I en redningsaksjon leter man så lenge det er håp- og litt til. Parallelt starter man nå opp forberedelser til en aksjon for søk etter antatt omkommet (SEAO), heter det i pressemelding.

Det innebærerer at politiet ved Sysselmannen på Svalbard får ansvaret for et slikt søk, med støtte fra en  koordinator fra Nordland politidistrikt.

- Det jobbes nå med å bringe inn ressurser som kan være egnet til å bruke i en søk etter antatt omkommet operasjon. Dersom det blir spørsmål om å heve helikoptret fra sjøen vil dette skje i et samarbeid mellom politiet v/ Sysselmannen og Statens havarikommisjon, står det i pressemeldingen.

Det skriver Nordlys.

Russisk bistand godkjent

Lørdag formidadg har redningshelikopter med ekstra mannskaper fra Røde Kors drevet strandsøk fra luften. Disse ble avsluttet uten noen funn.

Polarsyssel søker med sonar i søksområdet, KV Senja er også med og har koordineringsansvaret.

I tillegg har et russisk fly blitt godkjent for å hjelpe til i søket. Godkjenningen ble gitt av norske myndigheter. Det er ikke ennå framme på Svalbard, men vil ankommme med utstyr og mannskap.

LES OGSÅ: Helikopter med åtte passasjerer har styrtet i havet ved Svalbard. Stor leteaksjon pågår nå

Redusert sikt

Værforholdene på Svalbard er fortsatt utfordrende med nordlig kuling, sluddbyger og minus fire grader i området hvor redningsaksjonen foregår. Det medfører redusert sikt, men har ikke stoppet søkene, melder redningssentralen.

Åtte russere om bord

Alle de åtte om bord i helikopteret var russiske statsborgere, ifølge nyhetsbyrået Tass. Fem av dem var besetning og tre var passasjerer. Disse skal være forskere.

Hongset sa til Svalbardposten torsdag kveld at når det gjelder å finne overlevende, kommer det an på hva slags utstyr de har.

– Om noen har havnet i sjøen i fritidsjakke uten flytemidler og overlevingsdrakt, vil de nok ha omkommet for lang tid siden. Om de har flytedress og har gått i redningsflåte, kan de holde seg i live langt lenger.

Den første nødmeldingen kom i 16-tiden torsdag.

Svalbardsamfunnet i sorg etter helikopterulykken: - Helt grusomt 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken