Gå til sidens hovedinnhold

Her ligger helikoptervraket på 209 meters dyp

Artikkelen er over 3 år gammel

En miniubåt fra de norske redningsressursene har i dag tatt bilder av helikopteret som ligger på 209 meters dyp.

BARENTSBURG/TROMSØ (Nordlys): Søndag morgen meldte Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) at et interessant objekt ble lokalisert etter søk med undervannsfarkoster i løpet av lørdagen. Dette objektet ble nærmere undersøkt søndag formiddag.

Det ble søndag morgen identifisert som vraket etter helikopteret som styrtet utenfor Barentsburg torsdag.

Vraket er funnet på 209 meters dyp, i en posisjon 1,2 NM (2,2 km) nordøst for Heerodden.

Med funnet er redningsaksjonen, som var ledet av Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø, nå avsluttet.

Sysselmannen på Svalbard og Statens havarikommisjon for transport fortsetter med hver sin etterforskning. Sysselmannen leder søket etter de åtte personene som er savnet etter ulykken. Fire russere skal delta i havarikommisjonens etterforskning.

– Rammer hardt

Kirkeklokkene er så vidt hørbare over den iskalde nordavinden når kirketjener Jurii Kvashnin ringer inn til det russiskortodokse kapellet i sentrum av Barentsburg søndag formiddag. Det er bare et par timer siden det ble klart at vraket av det savnede russiske helikopteret ligger på havbunnen rundt to og en halv kilometer fra byens helikopterbase på Kapp Heer.

Åtte mennesker, tre forskere og fem besetningsmedlemmer, er antatt å ha omkommet i ulykken. Tragedien har rammet det lille russiske samfunnet på øya, som består av om lag 450 mennesker, svært hardt.

(Saken fortsetter under bildet)

– Det er få mennesker her, og alle er rammet av tragedien. Alle føler med mennene og deres familier, sier læreren Aleksej.

Han ønsker ikke å bli identifisert med fullt navn, og sier han ikke kjente noen av de omkomne personlig.

– Men jeg har stor sympati for dem, sier han.

Hevingen av helikopteret som styrtet i havet utenfor Barentsburg torsdag ettermiddag, starter onsdag eller torsdag. De åtte som var om bord, er antatt omkommet.

– Vi er nå i ferd med å kontrahere et skip som kan heve helikopteret. Dette skipet vil sannsynligvis ankomme Svalbard onsdag kveld og vil kunne starte hevingen i løpet av kort tid, sier Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt.

Det er bekreftet at det var det savnede helikopteret som ble lokalisert på vel 200 meters dyp søndag morgen.

– Sammen med russiske mannskaper skal vi kartlegge området rundt helikopteret før hevingen. Samarbeidet går meget godt, og vi er glade for den bistanden vi får fra russisk side, sier Askholt til NTB.

Det var søndag morgen det ble klart at undervannsfarkosten «Hugin» hadde funnet helikopteret på 209 meters dyp, 2,2 kilometer fra Kapp Heer. «Hugin» hadde søkt over et større område etter en forhåndsprogrammert rute i Isfjorden lørdag, og analysen av bildene ble foretatt natt til søndag.

Tidlig søndag morgen kunne Hovedredningssentralen i Bodø avblåse redningsaksjonen. Etter to og et halvt døgn i usikkerhet, er det nå endelig fastslått at helikopteret ligger på havbunnen utenfor Kapp Heer, og at de åtte om bord etter all sannsynlighet har mistet livet.

Kapp Heer ligger om lag fire kilometer nord for den russiske gruvebyen Barentsburg, og var base for transporthelikopteret som tjente det russiske samfunnet på Svalbard.

Etterforskningen pågår

Søndag ettermiddag deltok Sysselmannens skip Polarsyssel, kystvaktskipene Barentshav og Senja, samt Havforskningsinstituttets skip G.O. Sars i videre søk rundt funnstedet. Det ble også gjennomført søk etter vrakdeler langs vannkanten i området rundt funnstedet.

Representanter for Sysselmannen på Svalbard var lørdag i Barentsburg hvor de gjennomførte avhør av flere personer. De to representantene ville ikke stille til intervju.

 

Kommentarer til denne saken