Ifølge forskere kan det å riste brød utsette deg for mer forurensning enn det å stå ved et travelt veikryss. Det skriver Sunday Times.

Det er forskere ved universitetet i Texas som har sett på farene ved innendørs forurensning. De har gjenskapt forholdene i en typisk treroms leilighet, og målt hvordan luftkvaliteten forandrer seg gjennom vanlige, hverdagslige gjøremål, som det å lage mat og vaske.

Overraskende funn

Her er det flere ting som fyller lufta med giftige partikler, men den største overraskelsen var altså hva det å riste noen skiver brød kan gjøre med luftkvaliteten, forteller en av forskerne, Marina Vance, ifølge avisen.

Brødet som varmes opp, sammen med gamle rester, skal sammen kunne føre til en svært usunn mengde luftforurensning sammenlignet med hvordan vi vil ha det innendørs, ifølge forskerne. Hvor farlig det er avhenger imidlertid av hvor godt ristet du liker brødet ditt. Jo lysere, jo bedre, skriver avisen.

Også biprodukter av rengjøringsmidler, duftlys og vedovner var med på å føre til en betydelig mengde forurensning.

Rengjøringsmidler særlig farlige for kvinner

Tidligere har også norske forskere sett på farene ved bruk av rengjøringsprodukter, og funnet at særlig kvinner kan ta skade av produktene.

Ifølge forskerne kan kjemikaliene ammoniakk og blekemiddel svekke kvinners lunger, og særlig kan rengjøringssprayen være skadelig.

– Fra før vet vi at det er lurt å unngå spray, samt at man kommer langt med bruk av mikrofiberklut og vann, har Svanes til Nettavisen.