Studien er omtalt av The Guardian og er basert på svar fra over 8.000 respondenter over hele Storbritannia. Den er utført av forskere ved Queen Mary University of London (QMUL).

En rekke studier kan peke på helsefordeler med å drikke noen kopper kaffe om dagen, men samtidig har andre studier antydet at kaffedrikking kan føre til åreforkalkning. Det legger press på hjertet, og dermed øker risikoen for hjerteinfarkt og slag. En studie publisert i vinter annet fant en studie i mai at den sunne grensen lå på seks kopper kaffe, og at mer kunne øke risikoen for hjertesykdom med 22 prosent.

Fant ikke større risiko

I arbeidet med den nye studien har forskere delt respondentene inn i tre grupper, basert på hvor mange kopper kaffe de drikker i snitt per dag.

Forskerne kunne slå fast at det ikke er noen større sannsynlighet for åreforkalkning for dem som drikker opp til 25 kopper om dagen, enn for dem som drikker mindre enn én.

Deltakerne i studien gjennomgikk MR-undersøkelser av hjertet og blodbølgetesting, og resultatene var entydige selv etter at faktorer som alder, vekt og røykevaner ble regnet med.

– Selv om vi ikke kan bevise en årsakssammenheng i studien, indikerer forskningen vår at kaffe ikke er så ille for arteriene som tidligere studier har foreslått, sier en av mennene bak studien.

Tidligere har også forskere kommet frem til at selv stordrikkerne av kaffe kan nyte godt av helsefordeler knyttet til kaffeinntak. I en studie som ble publisert i JAMA Internal Medicine i august i fjor ble en halv million briter fulgt i ti år og forskerne fant at kaffedrikkerne hadde lavere dødelighet i løpet av de ti årene. Selv de som drakk åtte kopper skal ha opplevd helsegevinster, og også de som drakk koffeinfri kaffe. Samtidig er det altså flere studier som finner at inntaket bør holdes på et moderat nivå.

Advarer mot ufiltrert kaffe

Selv om flere studier altså viser at daglig inntak av kaffe er positivt, har Helsedirektoratet tidligere advart mot inntak av ufiltrert kaffe.

Kaffe som ikke er filtrert – som presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner – inneholder fettstoffer som kan gi økt kolesterol og står på nei-lista til Helsedirektoratet, melder NRK.

Filterkaffe og pulverkaffe inneholder ikke kaffefettet cafestol.

– Vi ser at det er en sammenheng mellom ufiltrert kaffe og en økning av kolesterolet, sier Linda Granlund, 2. divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til NRK.

Det er i Helsedirektoratets nye retningslinjer for forebygging av hjerte- og karsykdommer at det er tatt inn råd mot ufiltrert kaffe.