Gå til sidens hovedinnhold

Ligger godt bak på målinger - men har ikke gitt opp

Artikkelen er over 4 år gammel

SVs førstekandidat Kirsti Bergstø nekter å være med på at kampen om de faste stortingsplassene fra Finnmark kun står mellom Ap, Høyre og Frp.

Meningsmålingen som iFinnmark presenterte i forrige uke, var en sterk motivasjon til å jobbe enda hardere. Målet er fast plass, sier Kirsti Bergstø.

Ved stortingsvalget i 2013 fikk SV 5,2 prosent av stemmene, mens den siste meningsmålingen viste 8,4. Fortsatt er det mange stemmer opp til Høyre som hadde sistemandatet med 11,6 prosent, men Bergstø tror ikke det er håpløst.

Kamp om fjerdemandatet

Finnmark har som kjent fire faste stortingsplasser. I tillegg har vi et utjamningsmandat. Det var dette Bergstø kapret i 2013 etter at SV kom over sperregrensa. Med dette mandatet er det tilfeldighetene som rår. Tidligere har både Venstre og Høyre fått det.

Meningsmålingen viste at Ap er sikret to stortingsmandat og Senterpartiet én. Det fjerde mandatet ser ut til å bli en kamp mellom Høyre, Ap og Frp. Men den kampen vil altså Bergstø være med på.

Nei til sentralisering

Hun forklarer SVs framgang med motstand mot sentraliseringspolitikken til H/Frp-regjeringen. Og ikke minstg ønske om en ny kurs i fiskeripolitikken. Dessuten tror hun mange frykter kutt i velferdstilbudene. Det meste er under press.

– Jeg er glad for at Senterpartiet gjør det bra. Og jeg synes det er flott at man har vekket til livet Sp-laget i min egen hjemkommune, Nesseby. Men hvis velgerne virkelig ønsker en ny kurs, en dreining til venstre i forhold dagens regjering, er det nødvendig at vi er med på laget, sier Bergstø.

Hun minner om at SV vil gi mer penger til kommunene enn Sp, og at de er mer tydelig når det gjelder fiskerettigheter for kystflåten.

Bergstø har selvsagt merket seg spekulasjonene om at Ap og Sp alene kan danne regjering.

– Det vil være en klar fordel at vi er med, spesielt for Finnmark, sier hun.

Kommentarer til denne saken