Ordfører Helga Pedersen (Ap) sier til iFinnmark at hun er utrolig glad for at det ser ut som at raset ikke har gått utover menneskeliv.

– Det er det aller viktigste, sier hun.

Pedersen forteller at kommunen ble varslet om raset like før klokken 04:00 i natt. De første som rykket ut var på stedet ved 04:30-tida, mens den kommunale kriseledelsen ble satt klokken 07:00.

– Raser fortsatt

– Området er usikkert. De som er på stedet sier at det raser fortsatt, og vi har folk på begge sidene av skredet, sier hun.

Området det har gått ras i, var det lørdag sprengingsarbeider i forbindelse med veiarbeid.

– De satte i går den største salva siden arbeidet begynte. Samtidig er det vårløsning og mye smeltevann. Det begynte vel å rase cirka én time etter sprenginga, sier Pedersen.

Hun opplyser om at det er kjente kvikkleireforekomster i området.

– For befolkninga forventes det å være stengt veldig lenge.

Det er Anlegg Nord AS som på oppdrag for Troms og Finnmark fylkeskommune jobber med strekningen. Daglig leder Ståle Kjellmann viser til fylkeskommunen for spørsmål rundt saken.

Divisjonsdirektør Bjørn Henrik Kavli i fylkeskommunen svarer følgende på spørsmål om det kan være sammenheng mellom sprengingsarbeidet og raset:

– Det vet vi ikke. Geoteknikere er på vei til området. Det ble gjort undersøkelser på forhånd, men det kan være kvikkleire og nedbøren som har utløst raset.

Geoteknikere fra Statens vegvesen og Troms og Finnmark fylkeskommune vil være på plass søndag.

Anbefalt omkjøring

Anbefalt omkjøring er på E6 via Lakselv, opplyser Vegtrafikksentralen nord, som meldte om skredet rett før klokka fem natt til søndag.

Det er ingen tegn til at noen er tatt av skredet.

– Vi har evakuert tre personer, og vi har sjekket mellom ti og femten eiendommer i tilknytning til rasstedet. Vi anser oss som ferdige med evakueringen, forteller oppdragsleder Sondre Olsen Bakka i Finnmark politidistrikt til NTB.

Kommunen skal sammen med geologer vurdere området. Veien vil være stengt på ubestemt tid.

Med hjemmel i politiloven er det satt et ferdselsforbud på 500 meter fra rasområdet i alle retninger.

– Det er en uoversiktlig situasjon. Politiet har nå forlatt stedet, og kommunen har overtatt formelt sett. Ferdselsforbudet handler om folks sikkerhet. Vi ønsker ikke at det skal oppstå ulykker slik at menneskeliv går tapt, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til iFinnmark.

Én person isolert

Som nevnt har politiet evakuert tre personer fra hytter i rasområdet. Ordfører Pedersen understreker at det er viktig at ingen oppsøker hytter som er i området.

– Geoteknikere er på tur oppover, og skal inn i området. De vil tidligst være på plass i løpet av dagen i dag.

Én fastboende person er isolert som følge av skredet, ifølge Pedersen. De som bor på vestsida av skredet har dessuten mista veien inn til Tana bru, og må nå kjøre om Porsanger og Karasjok for å komme seg til kommunesenteret.

– Vi kartlegger nå om noen har behov for hjemmesykepleiertjenester og kommer til å ta kontakt med fylkeskommunen for å finne transportløsninger, sier Pedersen.

Divisjonsdirektør Kavli i Troms og Finnmark fylkeskommune forteller at Tana kommune har bedt fylkeskommunen se på mulighet for båtskyss.

– Jeg har bare sett bilder fra stedet, men det er nok ikke bare å legg om veien der. På kort sikt har kommunen ordnet opp i det det er behov for. Mandag setter vi oss ned og ser på muligheter for å etablere ny vei, sier Kavli.