Gå til sidens hovedinnhold

Storslagen øvelse i Finnmark: Vi sender direkte

Hele denne uka øver militær og politi i Sør-Varanger sammen for å håndtere ulike situasjoner som kan oppstå nært den russiske grensa. iFinnmark skal være med på øvelsen og sender direkte.

Øvelsen kalles for «Joint Action» og skal som nevnt ta opp ulike situasjoner som er reelt nært grensa.

I 2015 kom nærmere 3000 flyktninger fra Russland til Sør-Varanger, og det er denne tematikken som er fokus under høstens øvelse.

iFinnmark er markør i felt torsdag og stabssjef for politiet i Finnmark, Tarjei Sirma-Tellefsen, er med direkte fra politiets operasjonssentral.

Fint

Redaktør for iFinnmark, Geir Håkonsund, skal være markøren ute i felten. Han forteller at det er en viktig øvelse og spennene at iFinnmark får være med.

– Det er veldig fint for oss at politiet og forsvaret lar oss få være flue på veggen på en slik øvelse. Vi ser at saker om Forsvaret og grensesikkerhet er noe folk i Finnmark er opptatt av, og det er derfor en god mulighet for både oss og politiet å kunne vise hvordan en slik øvelse foregår fra innsiden. Håpet vårt er at dette skal være både informativt, interessant og underholdende å følge med på, forteller Håkonsund.

I fjor fikk TV2 være med på øvelsen, noe som skapte nye utfordringer både for politiet og militæret.

Jamming

Jamming ble for alvor kjent for det norske folk i starten av 2019. Kort fortalt betyr det at GPS-signalene på fly og andre digitale gjenstander blir forstyrret av russerne. Og det var dette som skjedde under øvelsen i fjor.

Redningsinnsatsen kan bli forsinket som følge av mer tungrodd navigering til skadestedet, og bortfall av GPS kan medføre større risiko på grunn av feilnavigasjon, skrev TV2 i fjor.

Sirma-Tellefsen var stabssjef under fjorårets øvelse og fortalte at det kan være alvorlig med slike forstyrrelser.

– Vi har ingen å miste i Finnmark. Tryggheten som GPS bringer, er kjempeviktig, understreker stabssjefen i politiet.

Kommentarer til denne saken