Gå til sidens hovedinnhold

Stor skuffelse blant politikerne i Båtsfjord også

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha blitt forelagt et prosjekt for en ny skole i sist kommunestyremøte i Båtsfjord som inneholdte så mange mangler, som man også har påpekt tidligere og da også vært bekymret for, måtte dessverre hele prosjektet som det forelå stanses. Etter min mening et realt mageplask.

Men det positive er at det samtidig ble vedtatt en ny kurs for dette etterlengtede prosjektet. Opprinnelig bestilling fra kommunestyret var på samlokalisering av våre to barnehager og samlokalisering av våre to skoler, dette innenfor en kostnadsramme på 160 millioner. Nå var prosjektet blitt til kun en skole til godt over 300 millioner alene.

Tegningene for bygget var ikke engang ferdig når kommunestyremøte var satt for å ta investeringsbeslutningen, fortsatt gjenstod blant annet endringer på ungdomstrinnet og sammenfattingen av alle de innspillene som kom etter den alt for sene samspillsfasen.

Møtet startet med totalt uforberedte innlegg fra innleide konsulenter som skulle prøve å overbevise ikke bare seg selv men også kommunestyremøte om at dette prosjektet var veien å gå. Denne seansen var ikke engang forhåndsannonsert slik at kommunestyrerepresentantene kunne forberedt sine spørsmål til de enkelte. Deretter var det duket for at noen av medlemmene i styringsgruppen bak prosjektet skulle forsvare prosjektet slik det forelå, dette var for meg mye mer matnyttig.

Usannheter om kostnader ble framført i møte som for eksempel at det ikke var vedtatt noen kutt i tjenestetilbudet for å betjene de økte lånekostnadene som utgjør 15 millioner årlig. Men allerede i desember ble det vedtatt kutt på 3 millioner i undervisningspersonell (lærere) og 4 millioner uspesifisert innen helse, det siste har man akkurat startet med å se på hvilke kuttforslag som skal utredes. Utover dette var det behov for ytterligere kutt på 6/7 millioner iden årlige driften, disse var hverken spesifisert eller utredet. Bortsett fra et forslag på ytterligere 1 million i kutt på undervisningspersonell som lå i forslag til budsjett i desember.

Det er brukt en uhorvelig mengde penger på forarbeidet, i all hovedsak i interne lukkede møter i styringsgruppen, som i motsetning til hva som ble sagt på kommunestyremøte ikke har offentliggjort sine møteprotokoller. Generell informasjon om prosjektet har blitt etterspurt igjennom hele prosessen, men det har vært som å klemme blod fra gråstein. Jeg håper og tror at noe av det forarbeidet som ble gjennomført med blant annet brukerne kan brukes i den videre prosessen med å få på plass en samlokalisering av barnehagene og en samlokalisering av skolene.

Det er ikke bare store utfordringer med de byggene som var omtalt i tilstandsrapportene men det er også store utfordringer med de andre av kommunens bygg, disse må man også forsøke å ta vare på i årene som kommer, men om man bruker alle pengene på et enkelt prestisjebygg, så blir det bare smuler igjen til de andre. Akkurat derfor må man tenke økonomisk og langsiktig framfor stort og prangende.

Det er flott å høre at også noen enkeltmennesker og enkeltgrupper føler de er blitt hørt i denne prosessen, men slik er det dessverre ikke for alle. Altfor mange har kommet både i tiden før og i tiden etter kommunestyrets avgjørelse med sine bekymringer og følelser av å ha blitt tilsidesatt og holdt utenfor.

En ting er de store kostnadene, de 15 millionene årlig over 40 år som skulle tas i reduksjon av lærere, helsetjenester til syke og gamle samt i uspesifiserte kutt i en størrelsesorden jeg aldri har vært borti før i lokalpolitikken.

Men det andre er at man skal presse igjennom et prosjekt som ikke er ferdig tegnet og etter min mening ikke er omforent nok og gjennomtenkt nok. Hvorfor bygge dyrt og nytt når det gir oss mindre enn vi har i dag, både av areal, utviklingsmuligheter og kvalitet. Det er innholdet i våre tjenester som er avgjørende for kvaliteten og resultatene, ikke innpakningen.

Avslutningsvis vil jeg bare takke for alle støttende ord, håndtrykk og klemmene jeg har fått den siste tiden. Aldri før har jeg fått så mange positive tilbakemeldinger som i denne saken, dette har styrket meg i min tro på at den rette avgjørelsen ble tatt sist kommunestyremøte.

Nå må den nye kursen som ble vedtatt på sist kommunestyremøte straks tas til følge. Båtsfjord befolkning fortjener at man forvalter innbyggernes skattepenger på en best mulig måte, der personlige ambisjoner blir lagt til side og samfunnets beste blir satt i høysete.

De som ikke takler en hump på veien og ikke ønsker å tenke framover, må la dem som vil det beste for Båtsfjord innbyggere for framtiden få slippe til.

Kommentarer til denne saken