Finnmark får nok et kraftig hogg i utviklingsmidler: – Regjeringa vil ikke satse i Finnmark

SKUFFET: Fylkesordfører Runar Sjåstad håpte på mer penger til utvikling, men fikk mindre. (Arkivfoto: Kine Moxness Sandnes)

SKUFFET: Fylkesordfører Runar Sjåstad håpte på mer penger til utvikling, men fikk mindre. (Arkivfoto: Kine Moxness Sandnes)

Artikkelen er over 3 år gammel

Runar Sjåstad mener budsjettforslaget til regionale fører til å svekke fylkeskommunen rolle som utviklingsaktør i framtiden. – Dette skjer fordi det er diskutabelt hvor effektiv disse RUP-midlene er, svarer Jan Henrik Fredriksen (Frp).

DEL

Nesten 14 millioner kroner mindre er bevilget over statsbudsjettet til regionale utviklingsmidlene (RUP) sammenlignet med året før. Finnmark fylkeskommune får 61 millioner i RUP-midler for neste år, en nedgang på 13,73 millioner fra 2016. Siden regjeringsskiftet i 2013 er midlene til regional utvikling i Finnmark halvert, ifølge en skuffet fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap).

– Den kraftige reduksjonen i regionalutviklingsmidler til Finnmark viser at regjeringa har liten vilje til å satse på regionalutvikling, sier han.

Det står i kontrast til at store deler ressursgrunnlaget som skaper verdier i Norge ligger i nord. Her i Finnmark er det et vekstpotensial innen alle våre hovednæringer, det være seg fiskeri, havbruk, energi, herunder olje og gass og reiseliv, ifølge Sjåstad.

– Vi kjenner viktigheten av å ha midler som kan utløse utviklingsprosjekterer og realisere verdier i form av bedriftsetableringer, nye arbeidsplasser og ikke minst kompetanseutvikling og innovasjon. Velferdsstaten Norge er avhengig av at områder med muligheter klarer å ta ut verdier, sier han.

– Svekker utvikling

Da blir de 61 millionene Finnmark fylkeskommune foreslås til regionsutvikling for 2017 noe lavt til sammenligning med statsbudsjettet 2013. Da fikk Finnmark 128,4 mill.

– Denne dramatiske nedgangen vil vanskeliggjøre Finnmark fylkeskommunes rolle som utviklingsaktør i tiden framover, sier fylkesordføreren.

– Dette vil gå utover både bedrifter, næringsliv og kommuner i nord sier fylkesordføreren. Han er likevel glad for at regjeringa følger opp avtale om 20 millioner for 2017 til omstilling i Sør-Varanger kommune.

– Derfor kutter vi

Stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen (Frp) sier at budsjettforslaget ikke betyr at regjeringen unngår vil satse i Finnmark. Han oppgir at regjeringens syn er at bruken av disse RUP-midlene ikke er så effektive som ønsket.

– Det går ikke på vilje til å satse i Finnmark, men det går an å diskutere effekten av disse midlene. Hva kommer ut av bruken? Er det avgjørende? Og der er regjeringens syn at det ikke er en effektiv måte å bruke penger på. Derfor kutter vi, sier han.  

Fredriksen viser til at regjeringen har større tro på å byge infrastruktur i større tempo, gi mer penger til forskning og utvikling. Han påpeker videre at Finnmark fylkeskommune i stedet har fått 2,5 prosent mer av de såkalte frie midler.

– Er det nok til næringsutvikling?

– Ja.

– Det er slik at man skal være forsiktig å øremerke for midler. De frie midlene er midler FFK kan bruke til hva de måtte ønske. Om det er til samferdsel, noe de ikke har gjort før eller til RUP-formål, blir opp til fylkeskommunen selv.

Artikkeltags