Bakke-Jensen: – Det er et stramt budsjett

Bengt Rune Strifeldt (Frp), Marianne Haukland (H) og Frank Bakke-Jensen (H) presenterte budsjettet for pressen i Alta.

Bengt Rune Strifeldt (Frp), Marianne Haukland (H) og Frank Bakke-Jensen (H) presenterte budsjettet for pressen i Alta. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Disse prosjektene skulle Frank Bakke-Jensen (H) ønske var med i statsbudsjettet.

DEL

STATSBUDSJETTET Les iFinnmark+ ut året for kun 100,-:

Bestill her med Finnmark Dagblad som eAvis

Bestill her med Finnmarken som eAvis

– Jeg hadde forventet at det var en startbevilgning til et nytt lokale til Beaivváš Sámi nasjonalteater i statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) under en pressekonferanse torsdag.

Han forteller at styreleder Lene Hansen tok kontakt med han i fjor. Han har selv vært i Kautokeino på befaring for å se etter et egnet bygg.

– Vi tenkte at det kanskje gikk an å kombinere med den nye videregående skolen som bygges. Da jeg var der så vi på flere muligheter, sier han.

Her finner du alle sakene våre om statsbudsjettet!

Han understreker at det er Sametinget som har ansvaret for å fremme samisk kultur, og at Beaivváš Sámi nasjonalteater derfor ligger under deres forvaltning.

– De har valgt å ikke prioritere et nytt bygg. Derfor hadde jeg håpet på at det fantes oppstartspenger i statsbudsjettet, sier Bakke-Jensen.

– Sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR) er ikke bare skuffet, men forbannet over statsbudsjettet. Har hun grunn til å være det synes du?

– Nei, det er det ingen grunn til. Dette er et stramt budsjett. Det må også Sametinget ta inn over seg, sier Bakke-Jensen.

LES OGSÅ: 950 millioner til samiske formål: – Jeg er forbannet

Vil ha på plass Kvenmuseet

Bakke-Jensen mener at det også burde vært satt av penger på statsbudsjettet til å kartlegge mineralforekomstene i fylket.

– Der mener jeg det finnes mange muligheter i fremtiden, sier han.

Heller ikke Varanger Museum fikk penger til å realiser Kvenmuseet. I oktober i fjor kjøpte Vadsø kommune den gamle NRK-bygningen for 6,2 millioner kroner. Museet ba regjeringen om 3,5 millioner kroner til planlegging av ny utstilling og nødvendige bygningsmessige tilpasninger.

LES OGSÅ: – Jeg er svært skuffet og fortvilt, sier styrelederen i Varanger Museum

– Dette hadde jeg håpet å få på plass, sier Bakke-Jensen.

– Det er et stramt budsjett. Vi må ta inn over oss at vi har tjent mindre på olja. Vi gjør det bedre enn fryktet, men det er likevel anstrengt situasjon, sier Bakke-Jensen.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet: Dette får Finnmark

– Brennviktig

Det han derimot er svert fornøyd med er at kunnskap prioriteres. Regjeringen viderefører satsingen på å videre- og etterutdanne lærere.

– Det er et av de viktigste løftene i vårt fylke. Vi scorer lavest på kompetanse og dette er det brennviktig å gjøre noe med, sier han.

Bengt Rune Strifeldt (Frp) legger til at en styrking i grunnskolen vil føre til et mindre frafall på videregående skoler.

– Det er viktig å hjelpe elevene godt gjennom hele skoleløpet. En tidlig innsats vil hindre frafall på videregående skoler, sier han.

I Alta kommune er det bevilget 1,6 millioner kroner i 2017-budsjettet.

– Dette er penger som skal gå til de som trenger spesielle tiltak, sier Marianne Haukland (H).

LES OGSÅ: Finnmark får nok et kraftig hogg i utviklingsmidler: – Regjeringa vil ikke satse i Finnmark

Artikkeltags