Castberg-feltet vokser – kan vokse mer

GA SUKSESS: Statoils nye letemodell ga suksess på Kayak. Nå åpnes nye muligheter for styrking av ressursgrunnlaget for Johan Castberg. Her Knut Harald Nygård t.v. og Daniel (Dan) Tuppen fra geologiteamet til Statoil i Harstad. Foto Svein G. Jørstad

GA SUKSESS: Statoils nye letemodell ga suksess på Kayak. Nå åpnes nye muligheter for styrking av ressursgrunnlaget for Johan Castberg. Her Knut Harald Nygård t.v. og Daniel (Dan) Tuppen fra geologiteamet til Statoil i Harstad. Foto Svein G. Jørstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Statoils nye letemodell ga suksess på Kayak. Det kan åpne for nye funn både i Castberg-området og andre deler områder i Barentshavet.

DEL

– Det er en viktig milepæl for oss, sier Statoils letesjef for Barentshavet og Norskehavet Daniel (Dan) Tuppen til Finnmark Dagblad.

Olje i nytt geologisk lag

Den nye letemodellen ble først ble utprøvd på «Kayak».-brønnen i Johan Castberg-lisensen. Nå søkte man i en yngre geologisk tidsalder, Kritt, og resultatet er lovende. Mellom 25 og 50 millioner fat olje. En viktig tilleggsressurs for Johan Castberg-feltet, og som Statoil nå jobber målrettet mot. En avgrensningsbrønn kan være aktuelt allerede neste boresesong.

Viktig gjennombrudd

At man nå vil se etter olje og gass i nye geologiske formasjoner i Barentshavet åpner også for nye funnmuligheter. Både for Johan Castberg-området og for andre områder i Barentshavet.

– Vi har et skattekart over Barentshavet som gir oss ny lærdom og nye muligheter for å finne skatten for hver brønn som bores, sier Tuppen.

Tilleggsressurs

Kayak-funnet er ikke stort, men ligger i et område hvor Statoil og partnerne Eni Norge og Petoro etter alt å dømme vil ta en investeringsbeslutning om utbygging inne utgangen av året.

Statoil mener de har et robust prosjekt i Johan Castberg. Kayak-funnet vil gjøre dette feltet enda mer robust og forlenge levetiden for feltet.

Til «Blåmann»

Funnet ble gjort med riggen «Songa Enabler» som nå går til leteprospektet «Blåmann» for å avslutte en brønn som ikke ble gjort ferdig i fjor.

Denne brønnen har ikke samme siktemål som Kayak, og ligger mellom Snøhvit og Goliat. Her letes i geologiske lag som det tidligere er gjort funn i, nemlig jura tidsalder.

Eventuelle funn her vil mest sannsynlig bil en tilleggsressurs for det Eni Norge-opererte Goliat.-feltet.

Videre til Gemini Nord

Etter Blåmann vil boringen starte på Gemini Nord.

Alle nødvendige tillatelser for Blåmann-boringen er på plass og arbeidet kan starte der så tidlig som 10. juli.

Artikkeltags