Staten tar ikke sitt ansvar for barnevernet i Øst-Finnmark

BEKYMRET: Det er uhørt at en statlig virksomhet skylder på ledermangel for nedlegginga av Vadsø Ungdomssenter, skriver Wenche Pedersen (Ap).

BEKYMRET: Det er uhørt at en statlig virksomhet skylder på ledermangel for nedlegginga av Vadsø Ungdomssenter, skriver Wenche Pedersen (Ap). Foto:

Av
DEL

MeningerBekymring for kompetanse og kapasitet i barnevernet var et hovedargument for den blåblå regjeringa da det handlet om å slå sammen kommuner. Den bekymringa satt ikke særlig dypt for nå er det nettopp staten som svekker fagmiljøet i barnevernet med nedlegging av Vadsø Ungdomssenter. Barne- og familiestatsråden støtter BUF-ledelsens beslutning om å legge ned den eneste barnevernsinstitusjonen i Øst-Finnmark.

Ansatte, Vadsø kommune, Øst-Finnmark Regionråd og Finnmark fylkeskommune er sterkt imot denne svekkelsen av et viktig tilbud. Vi mener at staten har en forpliktelse til å ha likeverdige tjenester i hele landet og dette budskapet er tydelig formidlet både til fylkesmann, direktorat og departement. Så langt har vi snakket for døve ører.

Det er uhørt at en statlig virksomhet skylder på ledermangel for nedlegginga av Vadsø Ungdomssenter. Noen ganger er det utfordrende å få tak i riktig kompetanse i lederstillinger, men vi legger ikke ned institusjoner av den grunn. Vadsø kommune hadde f eks store problemer i sitt barnevern for noen år siden. Nå kan Fylkesmannen bekrefte at vi er en av de beste kommunene på dette feltet i Finnmark og Troms. I sånne situasjoner kan man ikke bare kaste kortene og gi opp. Jeg oppfatter at ledermangel i denne sammenhengen er et vikarierende motiv for nedleggelsen av Vadsø Ungdomssenter. Her hadde BUF-etat bestemt seg på forhånd.

For meg som ordfører er det spesielt frustrerende at BUF-direktoratet så langt ikke ønsker å snakke med Vadsø kommune. Allerede 6. november ba vi om et møte for å snakke om alternative løsninger til nedlegging av institusjonen. For oss er det underlig at man ikke kunne gjennomføre denne dialogen før nedleggingsvedtaket.

Vi vet at kommunene fra 2022 får større ansvar for barnevernet enn vi har i dag og Vadsø kommune tenker at vi allerede nå – i samarbeid med staten og andre kommuner – kan sette i gang et forsøk eller en pilot for alternativ drift. Administrasjonen i Vadsø kommune jobber med saken, men vi er selvsagt helt avhengig av at sentrale myndigheter ved BUF-direktoratet, eventuelt departementet, vil snakke med oss. Fylkesmannen i Finnmark og Troms er orientert om hvordan vi tenker.

Nedlegginga av Vadsø Ungdomssenter gir et dårligere barnevernstilbud, det svekker et særdeles viktig fagmiljø som har betydning for hele Øst-Finnmark og det betyr nedlegging av arbeidsplasser. Dette er et nytt eksempel på at statlige arbeidsplasser forsvinner fra vår kommune, og da bør vel ingen forundre seg over at folketallet reduseres. Her handler det om over 20 årsverk og mellom 30 og 40 ansatte uten at regjeringa ser ut til å bry seg om det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags