Gå til sidens hovedinnhold

Staten skal ikke hjelpe konemishandlere å få barn

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bioteknologi gir oss utrolige muligheter. Den kan hjelpe familier som er ufrivillig barnløse, sikre kvinner mulighet til å ta ut og fryse ned egg mens de er til behandling for alvorlige sykdommer, eller bidra til å forhindrer at alvorlige sykdommer å gå i arv. Fremskrittspartiet er liberale i spørsmål om hva teknologien kan bidra med, og ønsker i størst mulig grad å overlate til familiene og enkeltpersoner selv å definere hva som er greit for seg og sin familie.

Samtidig må det settes noen rammer for hvem som skal få offentlig hjelp til å få barn. Det må være et strengere lovverk rundt hvem som kan godkjennes som foreldre og derfor har det vært viktig for FrP å gjøre nødvendige endringer i dette regelverket. Ikke alle er egnet som foreldre og da skal heller ikke staten hjelpe dem å bli det.

På fertilitetsklinikkene jobber dedikerte leger og helsepersonell som genuint ønsker å bidra til at familier skal få familiedrømmen sin oppfylt. Dette er først og fremst leger som er eksperter på sitt fagområde. I dag er disse pålagt å gjøre en vurdering av egnethet og omsorgsevne for personer som ønsker assistert befruktning og kan avvise par på denne vurderingen. Lovverket har vært uklar på kriteriene og det viser seg vanskelig å gjøre disse vurderingene på en god måte.

FrP har nå fått gjennomslag for at personer som ønsker offentlig hjelp til å få flere barn, må avlegge politiattest, omsorgsattest og at det settes en øvre aldersgrense. Politiattest og omsorgsattest er ment å kartlegge alvorlige straffeforhold som gjør paret uegnet som foreldre. Har man mishandlet kone eller barn, blitt fratatt foreldreretten til tidligere barn, dømt for voldtekt eller pedofili, så skal man avvises. Henvisende lege skal få innsyn i slike forhold og få mulighet til å nekte par å få assistert befruktning.

Det er også et faktum at risikoen for komplikasjoner og problemer med svangerskapet og barnets helse øker med kvinnens alder. Det har tidligere ikke vært noen øvre grense for når staten skal finansiere assistert befruktning. FrP mener barnets helse og risikoen for komplikasjoner gjør det nødvendig å ha en slik grense. En aldersgrense på maks 45 år for å få statlig støttet assistert befruktning mener vi derfor er fornuftig og nødvendig.   

Bioteknologiloven har ikke vært endret siden 2004 og var overmoden for modernisering. Jeg er glad for at FrP har fått de tre andre regjeringspartiene med på de største liberaliseringene i bioteknologiloven på 15 år og at vi samtidig stiller tydeligere krav.

Åshild Bruun-Gundersen

Helsepolitisk talskvinne (FrP)

Kommentarer til denne saken