DT: Teksten er angivelig skrevet av en italiensk lege ved navn Lidia Rota Vender.
Den er delt på en rekke Facebook-grupper, deriblant av drammensere, og inneholder en rekke råd om korona-viruset:
- At viruset ikke tåler varme og dør hvis det blir utsatt for temperaturer over 26–27 grader.
- At du skal unngå å drikke kalde drikker med isbiter.
- At du ved å holde pusten i 10 sekunder kan få en indikasjon på om du er infisert eller ei.
- At du bør drikke vann hvert femtende minutt for å drepe viruset.
- At du kan drikke desinfiserende «gurglevann» og på den måte begrense mengden virus.
Feilinformasjon
Faktisk.no har gått gjennom teksten, og konkludert med at teksten inneholder potensielt skadelig feilinformasjon. Nettstedet har også forsøkt å nå budskapets angivelige avsender - uten å få svar på om vedkommende stiller seg bak innholdet.
Seksjonsleder Hanne Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttets (FHI) avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging sier på generell basis at «fake news» ofte blomstrer ved smitteutbrudd.
– Det kan medføre mye redsel i samfunnet og feilinformasjon, noe som er uheldig, sier hun til Drammens Tidende.
Avviser kjerringråd
Når det gjelder dette konkrete innlegget, tar hun først tak i påstanden om at du kan drepe viruset ved å utsette det for temperaturer over 27 grader.
– Får du viruset i deg, har du allerede 37 grader i kroppen, så det hjelper ikke med et sånt råd, sier Eriksen-Volle.
Utenfor kroppen overlever imidlertid viruset i kortere tid i miljøet om temperaturen er mellom 30-40, opplyser FHI-seksjonslederen, som også avviser rådene om å drikke kaldt vann, holde pusten og drikke «gurglevann».
– Dukker det opp et kjerringråd som fungerer, skal vi nok ta det med i våre offisielle råd, understreker FHI-avdelingsdirektøren.
Viser til offentlige kilder
Videre ber Eriksen-Volle folk om å følge med på Folkehelseinstituttets hjemmesider. Der kan man finne korrekt informasjon om smitteforebygging av korona-viruset.
Der heter det at viruset smitter på følgende måter:
- Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
- Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
- Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.
Håndvask og avstand
Da Drammens Tidende spør Hanne Eriksen-Volle om de viktigste tiltakene en selv kan gjøre for å forebygge smitte, trekker hun fram håndhygiene.
Man bør vaske hendene ofte og grundig med såpe og vann. Dette gjelder særlig etter toalettbesøk, før matlaging, før måltider og etter å ha vært ute blant andre folk.
«Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann», heter det på FHIs hjemmesider.
– Det er også effektivt å holde en viss avstand til andre mennesker – i og med at når man snakker og hoster slenges det ut dråper. Som regel havner disse innen en meter unna den som snakker, men dråpene kan også sveve litt lenger. Derfor er det å holde litt avstand lurt, sier Eriksen-Volle.
Hun anbefaler også gode hostevaner – for eksempel ved å unngå å hoste eller nyse direkte på andre.