Gå til sidens hovedinnhold

Sprakk budsjettet med 288 millioner kroner – inngår forlik på 40 millioner

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er inngått forlik i tvisten med Cadolto Fertiggebäude knyttet til sluttoppgjøret for nye Kirkenes sykehus. Forliket går ut på at Cadolto utbetaler et erstatningsbeløp på NOK 40 millioner kroner.

Kirkenes sykehus åpnet mot slutten av 2018. Siden da har det vært store mangler på sykehuset som ble levert og bygget av det tyske selskapet Cadolto Fertiggebäude.

LES MER: «Sykehuset mangler helt basale fasiliteter for ansatte, pasienter og pårørende. Et såkalt effektivt bygg uten empati for de på gulvet, etablert uten å høre på – og ta hensyn til de som utfører oppgavene»

Nå har Finnmarkssykehuset inngått et forlik på 40 millioner kroner med selskapet, skriver Finnmarkssykehuset i en pressemelding.

– Dette beløpet er vesentlig lavere enn de krav som Finnmarkssykehuset HF har fremsatt i den rettslige prosessen. Bakgrunnen for at Finnmarkssykehuset HF likevel aksepterte et forlik på dette nivået, var opplysninger om den økonomiske situasjonen for Cadolto, som først ble fremlagt under rettsmeklingen i Oslo tingrett i januar 2020, skriver de.

LES MER: Feil og mangler på Kirkenes sykehus utbedres

1,733 milliarder kroner

Sykehuset ble som nevnt ferdig i 2018, og er nå ferdigstilt 1,5 år etter åpningen.

I pressemeldingen kommer det fram at situasjonen som utspillte seg med alle feil og mangler gjorde at Finnmarkssykehuset sitt budsjettet sprakk med over 280 millioner kroner.

– Den økonomiske situasjonen til Cadolto har imidlertid ført til at kostnadene ved sykehuset ble langt høyere enn det som fulgte av de inngåtte kontrakter. Prosjektkostnaden for nye Kirkenes sykehus er 1,773 milliarder kroner, noe som er 288 mill. over rammen, skriver kommunikasjonssjef for Finnmarkssykehuset, Eirik Palm.

Orientert

Styrets nestelder Gudrun Rollefsen sier til iFinnmark at dette ikke er hva de håpet på, men at forliket var bedre enn ingenting.

– Vi valgte forliket fordi det var en risiko av bedriften ville gå konkurs, og risikoen for at vi ikke hadde fått noe tilbake hadde vært stor, sier hun.

Det var i utgangspunktet satt av fem måneder i Øst-Finnmark tingrett til saken, og nå unngår begge partene rettssalene. Rollefsen sier også at de må leve med at forliket var mye mindre enn det de tapte.

– Overskridelsene var på 288 milloner kroner, og forliket ble på 40 mill. Det er noe vi må leve med. Likevel har aldri disse kostnadene vært med i prognosene våre så vi tåler å tape såpass mye, sier hun.

Kommentarer til denne saken