Vil motvirke kuskslanking

John Isak Sara vil motvirke uheldig slanking av kusker innen reinkappkjørermiljøet. Her under reinkappkjøringen i Alta på lørdag. Foto: Marte Lindi

John Isak Sara vil motvirke uheldig slanking av kusker innen reinkappkjørermiljøet. Her under reinkappkjøringen i Alta på lørdag. Foto: Marte Lindi

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Så rødt etter avistittel.

DEL

(Finnmark Dagblad) Tittelen «Kuskslanking ga Kauto-triumf» i avisa Nordlys etter NM i Tromsø i fjor, fikk John Isak Sara til å se rødt.

Nå vil han motvirke uheldig slanking innen reinkappkjørermiljøet.

Sara er leder i Reinopplevelser AS i Kautokeino og har søkt Helse Nord om i underkant av 700.000 kroner til å forhindre overdreven slanking innen reinkappkjøring. Han har allerede forhørt seg både hos helse- og kulturdepartementet, men har fått blankt nei.

– Trond Giske ville ikke engang snakke med oss. Det viser bare igjen at samiske liv ikke er lite mye verdt som norske liv, sier han.

Uheldig slanking

Sara forteller at målet med pengene blir å heve den nedre vektgrensa hos kusker, som i dag ligger på 60 kg med utstyr.

– Det betyr at den ideelle vekta for en kusk er 55 kg, og veier du et par kilo mer enn konkurrenten, har du tapt allerede før start. Dette har medført ekstrem slanking blant kusker, sier han.

Pengene skal gå til å motivere arrangører av reinkappkjørerløp til å heve nedre vektgrense. Arrangører som utfører denne endringen vil da få økonomisk støtte til arrangementet.

– I tillegg skal vi avholde møte der vi inviterer reinkappkjører-interesserte til diskusjon. Men alt dette koster penger, sier Sara.

Streng diett

Lemet Heaika Hætta er 21 år og veier 63 kilo. Han har flere års erfaring som reinkusk og mener helt klart at noe bør gjøres for å få slutt på den drastiske slankingen.

– Dette blir nok min siste sesong som reinkappkjører. Jeg kommer til å ødelegge meg hvis jeg skal fortsette, sier han. Hætta holder en streng diett der han ofte erstatter måltider med en spesiell milkshake. Ellers spiser han brød med magert pålegg og holder seg langt unna søtsaker.

– Hadde vektgrensa blitt hevet så hadde det vært nok å bare justere kostholdet. Nå blir man tappet for energi i det daglige liv fordi man hele tiden må tenke på vekta, sier han.

Nei fra Helse Nord

Fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum, synes søknaden er noe original, men forsikrer om at den har blitt behandlet på vanlig måte.

– Det har nettopp blitt tatt opp i det regionale brukerutvalget, men siden Reinopplevelser AS er et aksjeselskap, kommer det ikke under de retningslinjer som kreves for å få tildelt midler. Selskapet er ikke en brukerorganisasjon, derfor blir det nei fra oss, sier han. John Isak Sara mener de ikke kan ha lest søknaden godt nok.

– Det er egentlig brukerorganisasjonene Sami Reinkappkjørerforbund og Viddas Kjørerein som står bak. Vi er bare prosjektledere. Hvis Helse Nord får summet seg så tror jeg de vil stille seg annerledes. Det er tross alt livskvaliteten til ungdom vi snakker om, sier Sara.

Artikkeltags