(Finnmarken)

I Tana skjønte de fort at Finnmarksløpet var en enestående anledning til å sette fokus på egen kommune da Kirkenes ble snupunkt i stedet for Levajok. Dette gjorde Tana til kommunen med flest kilometer løyper. Resultatet ble en skikkelig folkefest; Tana Vintermarked. I år blir den større enn noen gang. Kommunen er organisator og pådriver for lag, foreninger og ikke minst næringsliv.

Tana Vintermarked begynner allerede 1.-2. mars med kurs i å lage snøskulpturer. Nettopp snøskulpturer er en viktig og staselig del av ramma rundt markedsdagene. Hele uka før Finnmarksløpet starter, skal skoleelever fra hele Tana under kyndig veiledning lage snøskulpturer. Disse skal pryde området foran Hotell Tana, der mye skal skje 8.- og 9. mars. Dette er den store helga under vintermarkedet.

Utendørs rockekonsert

Samtidig som hundekjørerne starter i Alta, er det ponniridning og hestekjøring ved Tana bru (hotellet). Så følger UKM og filmkonkurransen Polvotten.

Lørdagens kanskje største happening, er ny av året. Om kvelden blir det utendørs rockekonsert der Cyaneed og Gatas Parlament er de store trekkplastrene. Dessuten kommer det mange ungdomsband fra Øst-Finnmark, blant andre BlackSheeps fra Nesseby og Kaotika fra Vadsø/Tana. Arrangør er Skiippagurrafestivalen.

Utendørsscenen blir vegg i vegg med Hotell Tana. Der skal søndagens kveldsunderholdning være. Men før det skjer veldig mye lørdag. Vi nevner i fleng; marked på plassen foran hotellet, stadioncross, ponniridning, hundekjøring ved Krister Höök, snowboard, reinkappkjøring, film, kjerringsparkekonkurranse og barneskirenn.

Fredskorpset

Fredskorpset med TV-kjendisen Erling Borgen og en rekke artister på laget har et samarbeid med Finnmarksløpet. I år er Tana valgt som den kommunen de konsentrerer seg mest om.

Søndag har Fredskorpset framtidsverksted for inviterte på Miljøbygget. Hvordan ser Tana og resten av verden ut i 2015? Svaret på det kommer fra utescenen på kveldens festforestilling «Der mennesker møtes.» I løpet av forestillingen regner man med at de første hundespannene kommer til Tana bru. De tre første får en sjekk fra Tana Næringsforening.

Det blir to konferansierer, nemlig Erling Borgen og Finnmarkens journalist Oddbjørn Gundersen, som har ledet festforestillingen de siste årene.

– Fredskorpsets opplegg innebærer at de skal lede i hvert fall deler av showet. Vi har lokal tilhørighet som et av våre viktigste prinsipper. Derfor var det uaktuelt å droppe Oddbjørn, selv om vi har Erling Borgen. Oddbjørn har gjort en strålende jobb og ham vil vi veldig gjerne ha med videre. Dette løser vi altså ved at de to veksler på å lede showet. Det blir helt sikkert veldig bra, sier koordinator Britt Somby-Solaas og kulturansvarlig Dag Broch i Tana Vintermarked.

I løpet av festforestillingen skal offentliggjøres det hvem som går videre til fylkesmønstringen i UKM og vinnerne av Polvotten. Det blir mye underholdning. En flott blanding av kjente folk som joikeren Johan Sara, komponisten Ivar Thomassen sammen med koret UNTAK, Gatas Parlament og elever fra Tana kulturskole. Kort sagt skikkelig festforestilling!

Lang ferd gjennom Tana

Tana og Sør-Varanger er de kommuner der hundespannene i åpen klasse i Finnmarksløpet kjører flest kilometer og oppholder seg lengst.

Første stopp i Tana er Levajok. Det har vært sjekkpunkt helt siden Finnmarksløpet startet. Tidligere snudde hundespannene der, mens åpen klasse nå kjører helt til Kirkenes – før de igjen setter kurs tilbake til Alta.

Levajok er løpets viktigste sjekkpunkt. Alle hundespannene må dit, åpen klasse to ganger, mens begrenset klasse snur der.

Rammet av brann

Ramma rundt det hele er Levajok Fjellstue. Der er det skikkelig folkefest i flere dager, spesielt søndag 9. mars. Og der gjøres det et enestående dugnadsarbeid for å gi alle den servicen de skal ha. Fjellstuas venner fra fjern og nær strømmer til for å hjelpe. I fjor ble de som kjent rammet av brann. Kort tid før løpet brant fjellstua ned. Likevel klarte de forpliktelsene sine med Finnmarksløpet. Med velvillig støtte fra mange, ikke minst Forsvaret som stilte md stortelt.

Siden den gang er det bygd et servicebygg, noe som gjør det enklere å takle alle utfordringene. Dette sammen med stortelt gjør at de kan servere alle inne.

Skiippagurra

Fra Levajok går ferden via Tana bru, der de raskeste ankommer midt under den mest hektiske delen av Tana Vintermarked. Faktisk går løypa over utendørsscenen. Tana bru er ikke sjekkpunkt. Det er derimot Skiippagurra, nærmere bestemt Tana Familiecamping. Derfra forsvinner hundespannene opp Seidafjellet og ut av kommunen.

På retur er Sirma første sjekkpunkt i Tana. Det er på gården til ekteparet Marit Bruland- og Magnus Varsi. De mente at også Sirma burde ha besøk, noe det ble tatt hensyn til.

Konsert i Sirma

Teten passerer Sirma torsdag 13. mars. Samme kveld er det konsert på grendehuset i bygda.

Fra Sirma går turen til sjekkpunkt Levajok, før de drar videre til Karasjok. Når kommunegrensa passeres, har kjørerne tilbakelagt rundt 300 km i Tana.