- Skjuler seg bak det samiske

Artikkelen er over 14 år gammel

Samepolitiker Per Edvin Varsi reagerer på Bossekop ULs planer om samisk nasjonalanlegg på Breverud i Alta. - Jeg tror det skjuler seg en plan bak dette, sier han.

DEL

(Finnmark Dagblad) Bossekop UL går i dialog med fylkeskommunen og Sametinget for å diskutere et samisk nasjonalanlegg for idrett, næring og kultur på Breverudmyra i Alta. Dette reagerer Arbeiderpartiets Per Edvin Varsi, som sitter i komiteen for næring og kultur i Sametinget, sterkt på.

- Jeg anser dette som et forsøk fra BUL på å konkurrere ut Alta IFs planer om et stadionanlegg på Aronnes. Og hvis de skal skjule seg bak det samiske og søke om å få et samisk nasjonalanlegg så reagerer jeg, sier Per Edvin Varsi.

Varsi er ikke i tvil hvilke planer han støtter hvis det kommer en søknad fra begge parter inn til Sametinget.

- Hvis jeg ser på Sametinget som et bevilgende organ så er jeg ikke i tvil om hvor jeg mener en eventuell støtte bør gå. Hvis Sametinget spør meg så kommer jeg til å foretrekke Alta IFs planer. Men hvis flere skal sloss om midler er jeg redd for at ingen får, sier Varsi og legger til;

- Jeg regner med at en eventuell søknad kommer til komiteen for næring og kultur så da får jeg sagt min mening til Sametinget.

Har tradisjonen

Varsi vil støtte Alta IF på grunn av klubbens tradisjoner i toppfotballen.

- Alta IF har en organisasjon som har bevist at de klarer å administrere toppfotball. Og det er Alta IF som har ambisjoner om å bli et topplag i Finnmark og som får behov for et større anlegg. Derfor mener jeg at en eventuell økonomisk støtte fra Sametinget må gå til dem. I tillegg så har Alta IF kommet med disse planene for lenge siden og jeg føler BUL nå skal prøve å ta ideen fra dem, sier han og legger til:

- Vi må også huske på at når det gjelder samelandslaget så skal de ikke ha en fast landslagsarena for fotball. Enkelte kamper skal også spilles i våre naboland Sverige og Finland. Derfor mener jeg at et slikt anlegg i Norge må bygges av et lag som kan få bruk for det til toppfotball. Alta IF har stått i spissen for å utvikle spillere til det samiske landslaget og de bør også eie et slikt anlegg.

Nasjonalanlegg

Per Edvin Varsi innrømmer at ideen om et anlegg på Breverud er bra, men det er størrelsen han reagerer på og dette med det samiske.

- Jeg er enig i at BUL, og mange andre klubber, bør vurdere å bygge flere fotballbaner i fylket, men et stadion for toppfotball trenger ingen andre enn Alta IF. Derfor bør BUL heller støtte Alta IFs planer om et stadion og selv bygge mindre.

Og å kalle det for nasjonalanlegg for samisk idrett, næring og kultur blir feil.

- Vi har ikke behov for et stort samisk nasjonalanlegg til annet enn fotball. Lassokasting, langrenn og reinkappkjøring trenger ingen nye store anlegg. Det kan man drive i de eksisterende anleggene. Eller man kan bygge nye småanlegg i for eksempel Karasjok, Kautokeino eller i andre samiske kjerneområder og kalle dem for nasjonalanlegg. Og når vi ser på planene til BUL så skjønner ikke jeg hvorfor vi skal trenge samisk nasjonalanlegg i tennis, volleyball, basketball eller bmx, sier Varsi for å understreke det hele.

Kulturhus

BUL planlegger også en utescene og et kulturhus på anlegget i Bossekop.

- Hvor ofte har vi samiske konserter i Alta. De få gangene man trenger noe slikt så må vel Finnmarkshallen fungere. Den kan brukes til dansegalla så da er det sikkert plass til de samiske konsertene også, sier Varsi som avslutter med:

- Jeg vil nok en gang si at jeg ikke liker at BUL skal skjule seg bak det samiske. Jeg tror det skjuler seg en plan bak dette, en plan om å konkurrere med Alta IF om beliggenheten for en større fotballarena, avslutter Arbeiderpartiets samepolitiker Per Edvin Varsi.

Artikkeltags