Hoppet etter slekta

Bjørn Wirkola har sammen med sine søsken vært med på filminnspillingen i 1,5 år. De har vært både på Svalbard og på besøk hos slektensopprinnelse i Bottenvika.

Bjørn Wirkola har sammen med sine søsken vært med på filminnspillingen i 1,5 år. De har vært både på Svalbard og på besøk hos slektensopprinnelse i Bottenvika.

Artikkelen er over 4 år gammel

Historiker og forfatter Arvid Petterson tok Bjørn Wirkola med i forfedrenes fotspor.

DEL

Torsdag hadde Alta kvenforening i samarbeid med Alta filmklubb premiere på Arnstein Mikkelsen sin dokumentar om Wirkola-slekten i Alta. Dokumentaren heter «De som hoppet før Wirkola». En slekt som stammer fra finske Ii i Bottenvika. Slektsgranskingen begynner med Bjørn Wirkola og går bakover i hans kvenskeslekt, som består av skippere på ishavet. En historie hopplegenden ikke var så bevandret i før han ble involvert i filmprosjektet til Petterson og Mikkelsen.

– Det har vell vært en 1,5 år lang reise. Hvor vi har vært både i Finland og på Svalbard, og jeg synes filmen har blitt bra, forteller hovedpersonen selv, som stort sett har henvist folk til eldstesøsteren Lillian når spørsmål om slekta har dukket opp.

– Når det gjelder slekt så har jeg henvist til henne. Det er hun som har hatt peiling, men nå har jeg også fått lært litt om slekta, legger han til.

Tøff tid

Bakover i Wirkola-slekten finnes det mange hardbarkede ishavsskippere. Blant annet har Mikkelsen og Petterson funnet tak i et radiointervju med oldefaren til Bjørn, Karl Johan, som var en levende legende på ishavet. Intervjuet var det ingen ringere enn Erik Bye som sto bak.

– Det må ha vært tøft for dem å være ute på havet i månedsvis, sier den tredoblevinneren av den en tysk-østerrikske hoppuka.

Han kjente heller ikke så godt til den solide kvenbakgrunn hans familie har.

– Tidligere var det bare noe man bare hørte at man var, men ikke noe mer.

Dokumentaren skal gå på NRK 1 16. mars, som er Kvenfolkets dag.

Forhistorien

Porsangerværingen Arvid Petterson er glad i historie, og det var ishavs- og kvenhistorien som satte han i kontakt med Bjørn Wirkola. Blant annet hadde han intervjuet farfaren til Bjørn, Ingvald, om hans utfarter til ishavet.

– Det var gjennom det intervjuet jeg gjorde med Ingvald i 1980-81 at min interesse for ishavshistorien ble vekket. Derfor var det bra å ha en så kjent mann som Bjørn å bygge denne historien på, sier historikeren, som stortrivdes på farten sammen med Bjørn og hans bror Inge i jakten på Wirkola-historien.

Nerver av stål

I dokumentaren prøver Petterson å finne linken mellom Bjørn og hans forfedre på ishavet. Han fant den samme stå på viljen som et likhetstrekk.

– De hadde nerver av stål, og Bjørn ble kalt hopperen med ishavsblod i årene, ble nevnt i dokumentaren, men hopplegenden lar seg heller ikke stresse.

– Bjørn er en fantastisk mann å samarbeide med. Han er tålmodig, for det har blitt noen timer med opptak, legger Petterson til.

Evakueringshistorien

Historikeren fra Brennelv er stadig på farten. Han kom til premieren i Alta rett fra Oslo hvor han holdt et foredrag om evakueringshistorien. Noe han har gjort mange ganger det siste året. - Jeg er involvert i tre doktorgradsavhandlinger og en danseforestilling om evakueringen, forteller Arvid Petterson, som ikke slutter å grave i historien.

– Jeg har en kamerat i Levanger på 87 år som holder på, og han hadde sagt i fra om jeg hadde sluttet, ler historikeren og forfatteren.

Artikkeltags