(Nordlys)

NETTAVISEN: – Utestengelse på nett er et stort mobbeproblem blant barn helt ned i 9-årsalderen, sier Jan Tore Endresen, FAU-representant på Vettre skole i Asker, til Budstikka i tirsdagens papriutgave.

Han mener digital mobbing starter på grunn av at foreldrene ikke aner hva som foregår i de digitale mediene barna bruker. Kunnskap er viktig for å kunne sette grenser for barna.

Barnevakten, som er en stiftelse som jobber med barn og mediebruk, har skrevet en opplysende artikkel om blant annet appen Tellonym.

- Det er spesielt blant barn og unge fra syvende trinn og oppover at vi ofte hører om mobbing og uthenging gjennom appen Tellonym, sier pressekontakt Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til Nettavisen.

Anonym mobbing

I beskrivelsen til appen Tellonym står det at du skal kunne få ærlige meldinger fra venner for å finne ut hva de tenker på, og at du enkelt kan komme i kontakt med nye folk. Problemet med appen er imidlertid at du kan være helt anonym.

- Alt går ut på at man kommuniserer anonymt. Brukerne er mer utprøvende, mobber, og det blir fort et krenkende og ufint språk, fordi de føler seg helt skjult. Kommunikasjonen og «leken» inne i appen blir annerledes enn når barna er seg selv, sier Tønnesen.

Hun forteller at mange barn og unge blir hengt ut og snakket stygt om, uten å vite hvem som står bak. Det er en påkjenning for mange å ikke vite hvem som har sagt hva.

- Vi fraråder derfor foreldre å la barna laste ned og bruke appen, fortsetter hun.

- Snakk med barna

Det har florert mange lignende apper blant unge de siste årene, men akkurat nå er det Tellonym som er i vinden. Når foreldre eller lærere kontakter Barnevakten for råd, råder de foreldre til å for eksempel invitere for eksempel forebyggende politi, mobbeombud, en lærer eller rektor til å snakke med klassen eller hele trinnet.

Hvis det gjelder konkrete mobbesaker kan Mobbeombudene også være til god støtte og hjelp.

- Det er viktig å ha en tydelig samtale med elevene om all form for kommunikasjon på nett, og da spesielt den anonyme kommunikasjonen. For selv om du er anonym er du ikke helt skjult, og det er viktig at barn og unge forstår at norsk lov også gjelder på nett og mobil, forklarer hun.

Rådgiver for pedagogisk bruk av IKT i Asker kommune, Magnus Johansson, mener foreldre og skolen har et felles ansvar for å unngå mobbing på nett. Han råder også foreldre til å snakke med barna selv.

- Du spør hvordan barna har hatt det på skolen, men du bør også spørre hvordan de har hatt det på nettet i dag. Husk at du er barnas trygghet.

Skjult aktivitet

Allerede i tredjeklasse må foreldre være obs på hva barna foretar seg på nettet, for stort sett alle barn i denne alderen har smarttelefon, ifølge Johansson.

- Det er viktig å snakke med barna sine, og være til stede og vise forståelse. Det er lov å si nei til å la barna laste ned nye apper, sier han.

Han råder foreldre til å sjekke skjermaktiviteten på mobilen til barna med jevne mellomrom, for å se hvor mye tid de har brukt og på hvilke apper.

- Det kan lønne seg å også snakke med barna og høre om de kan vise og fortelle deg hva de har gjort på sosiale medier i det siste. Du må være nysgjerrig og ikke kjefte, sier han.

Mobbing er som nevnt blitt veldig vanlig på anonyme apper som for eksempel Tellonym. Men det er ikke bare der problemet ligger.

- Mange blir utestengt fra for eksempel hemmelige grupper på for eksempel Snapchat, og vi har ingen oversikt over hva som skjer, sier han.