Gå til sidens hovedinnhold

Spionsiktet mann erkjenner å ha mottatt penger for informasjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk statsborger som er født i utlandet er pågrepet av PST for spionasje.

NTB melder at PST opplyser om at mannen som nå er pågrepet for å ha levert informasjon til en fremmed stat, er en norsk statsborger.

Mannen er siktet for å ha levert informasjon som kan skade grunnleggende nasjonale interesser, til en fremmet stat.

Den spionsiktede mannen har erkjent å ha mottatt penger for informasjon, fremgår det av Oslo tingretts kjennelse.

Det skal dreie seg om et «ikke ubetydelige kontantbeløp», skriver tingrettsdommer Anette Barth.

Varetektsfengslet

Mannen i 50-årene som er ansatt i Det Norske Veritas ble mandag varetektsfengslet i fire uker. I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen.

– Han har ikke erkjent at informasjonen var egnet til å skade nasjonale interesser. Retten mener det er sannsynlig at siktede har forstått hvem han møtte og at han har delt skjermingsverdig materiale, heter det i kjennelsen.

Møte med russisk etterettning

Mannen er norsk statsborger, men er født i utlandet. Han ble pågrepet på en restaurant i Oslo lørdag. Da skal han like før ha hatt et møte med en russisk etterretningsoffiser, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste.

Politiets sikkerhetstjeneste skriver på Twitter at mannen er siktet for brudd på straffeloven paragraf 123 og 124, som omhandler henholdsvis avsløring av statshemmeligheter og grov avsløring av statshemmeligheter.

Brudd på paragraf 123 kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel, mens brudd på paragraf 124 kan straffes med fengsel inntil 15 år.

Ingen kommentar

NTB har bedt om kommentar fra PST, men de ønsker ikke å kommentere saken før rettsmøtet.

Ifølge Aftenposten er mannen i 50-årene og bosatt i Oslo-området. Han er norsk statsborger, men født i utlandet. Han har fått oppnevnt advokat Marianne Darre-Næss som forsvarer.

Mediedirektør i DNV GL (Det Norske Veritas), Per Wiggo Richardsen, bekrefter overfor NRK at mannen i 50-årene er ansatt hos dem.

– Vi har nylig blitt gjort kjent med pågripelsen og kan bekrefte at han er ansatt i vårt selskap, sier Richardsen.

Forsvar

VG skriver at mannens spesialfelt bringer ham i kontakt med den norske forsvarsindustrien og forskere innen avansert forsvarsteknologi.

Det Norske Veritas vil nå samarbeide med PST for å finne ut av hva som har skjedd.

– Vi kommer til å legge vekt på å jobbe tett med politiet for å bistå dem i etterforskningen. Det er en særdeles alvorlig sak som vi må finne ut av, sier Richardsen til NRK.

Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor VG at hun er blitt orientert av PST om pågripelsen.

– Jeg kan bekrefte at jeg er orientert, utover det er det PST som må kommentere saken, sier Solberg.

Kommentarer til denne saken