Fredag fikk en hvithval med påført seletøy mye oppmerksomhet fra fiskere, og ikke minst fra media. Den oppsøkte fiskebåter utenfor Ingøy og forsøkte å gnu stroppene av seg torsdag og fredag. Fiske Joar Hesten mente at hvalen ikke hadde det bra, og at den ba om hjelp, meldte NRK Finnmark som omtalte hvalen først.

Senere på kvelden fredag fikk iFinnmark en kjapp kommentar fra Hesten, som da drev og skulle befri hvalen fra tøyselen.

– Vi holder på å jobbe med hvalen nå, og få den inn i Tufjorden, sa han.

Litt før midnatt sier professor ved Institutt for arktisk og marin biologi ved UiT, Audun Rikardsen, at hvalen er befridd.

– Den er nå skåret fri fra selen av en fisker og fiskeridirektoratet, sier han.

Hoppet i havet

Hvalen er blitt omtalt som «spionhvalen» fordi den russiske marinen har hatt en tradisjon med å bruke dyr som for eksempel hvaler i sine eksperimenter. Hvordan denne aktuelle hvalen har fått på seg selene, er likevel uvisst enn så lenge.

Redningsaksjonen var ikke helt uten utfordringer, ifølge Rikardsen. På sin Facebook-profil (gjengitt med tillatelse) skriver han at det var flere mislykkede forsøk.

– Så hoppet fiskeren selv hoppet uti vannet og hadde overlevingsdrakt på seg. Da klarte han sammen med fiskeridirektoratet på mirakuløst vis å befri kvalen fra sela den hadde rundt seg. For en heltebragd han og fiskeridirektoratet har gjort, sier han.

Kommer fra Russland

Informasjon påført seletøyet bekrefter at den stammer fra Russland. Rikardsen har vært i kontakt med en russisk forskerkollega som tror den er fra marinen i Murmansk, skriver forskeren på sin Facebook-profil.

– Nå spørs det om den klarer å ta til seg naturlig mat selv ... Kanskje den har vært på «spionoppdrag» og vi burde fange og «fengsle» den, og så forhandle med Putin for å bytte den mot vår egen russiskfengslede spion, Frode Berg, skriver Rikardsen med en glimt i øyet.