Vinterforberedelse på Vardøhus festning blir Norge Rundt-innslag

GAV SVAR: Norge Rundt sin programleder Lise Andreassen Hagir spurte major og kommandant Tor Arild Melby om festningens historie.

GAV SVAR: Norge Rundt sin programleder Lise Andreassen Hagir spurte major og kommandant Tor Arild Melby om festningens historie. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommandanten viser fram rogna og skytset for hele Norge

DEL

(Finnmarken) Kanonene tas inn, portene senkes og treet pakkes inn på festningen i Vardø før vinteren. Kommandant Tor Arild Melby og hans vernepliktige soldater fikk tirsdag besøk av et crew fra Norge rundt, som dokumenterte vinterforberedelsene.

– Besøket gikk bra. De syntes det var spennende og interessant å være i Finnmark, og se et så fantastisk sted som festningen, forteller Melby til Finnmarken.

Programleder Lise Andreassen Hagir spurte om historien, boligen og klargjøringen for vinteren. Melby svarte som best han kunne. Programmet sendes fredag på NRK1, og gjøres tilgjengelig på Internett.

Beskytter treet

Vardøs omtrent eneste tre heter Rogna, og står ved kommandantboligens inngang. Soldatene pakker det inn for vinteren for å beskytte det mot kulda og havsaltet som blir ført med vinden.

– Rogna har det bra. Treet har vokst en halv meter i løpet av sommeren. I hvert fall 40 centimeter, sier majoren.

Treet som i dag står på festningens tomt har vært der siden 2003. Gjennomsnittstemperaturen i Vardø om sommeren er ifølge Forsvarsbygg bare ti varmegrader. Derfor vokser ikke trær i området.

Ved åpning av sommersesongen i juni kommer skolebarn sammen for å pakke ut Rogna.

Flaggpost

Vardøhus er verdens nordligste og Norges østligste festning.

Dagens festning ble bygget mellom 1734 og 1738. Bortsett fra mindre forandringer framstår den slik den var i 1738.

Festningen har ifølge Forsvarsbygg aldri vært et sterkt militært anlegg. Symbolverdien som “flaggpost mot øst” har alltid vært viktig.

Artikkeltags