Gå til sidens hovedinnhold

Vil anmelde russisk miljøversting

Artikkelen er over 7 år gammel

Natur og ungdom vil nå gjøre det Sør-Varanger kommune ikke turte å gjøre: Politianmelde Norilsk-Nickel for miljøkriminalitet.

(Finnmarken)

Det sier energirådgiver Oskar Njaa, som denne uken besøkte den russiske byen Nikel for første gang.

- Jeg blir ganske forbannet når jeg ser hvordan smelteverket ødelegger naturen. Jeg hadde jo gjort meg noen tanker om hvordan det så ut i Nikel før jeg kom dit, men det vi opplevde overgitt alle mine fantasier. En gang var det skog rundt byen, denne er forsvunnet. Hele nordsiden av byen ser ut som en krigssone, sier Njaa til Finnmarken.

Kommunen anmeldte ikke

Forrige sommer ville Sør-Varanger-ordfører Cecilie Hansen politianmelde Norilsk-Nickel, industrigiganten som blant annet eier smelteverket i Nikel og Zapoljarnij.

Men kommunestyret stemte ned Hansens forslag om å gå til politiet og be dem vurdere om Norilsk-Nickel brøt norsk miljølovgivning, gjennom flere overskridelser av tillatte grenseverdier for forurensning.

Smelteverket til Norilsk-Nickel, eid av blant annet multimilliardær Vladimir Potanin, ligger rundt åtte kilometer fra grensen til Norge.

100.000 tonn per år

Byen Nikel har fått navn etter det metalliske grunnstoffet nikkel, som blir smeltet om ved byens verk. Hvert år slipper smelteverket og verket i nabobyen Zapoljarnij ut anslagsvis 100.000 tonn svoveldioksid og tungmetaller.

Dette er fem ganger høyere enn Norges totale utslipp.

Norilsk-Nickel rapporterte om et overskudd på 765 millioner dollar (drøyt 4,5 milliarder kroner) i 2013, melder BarentsObserver.

Prisnedgang på nikkel, kopper og platinum har imidlertid medført nedgang i både omsetning og overskudd fra 2012. Selskapet omsatte for 11,5 milliarder dollar i 2013.

- Vi kan ikke akseptere dette

Natur og ungdom vil nå sende et sterkt signal til både Norilsk-Nickel og russiske myndigheter. De neste dagene skal Njaa og resten av russlandsgruppa i miljøorganisasjonen diskutere hvordan de skal gå fram med en anmeldelse.

- Vi kan ikke akseptere denne forurensningen. Det er derfor vi nå vil gå til politianmeldelse. Vi er litt usikre på prosessen, siden tilsvarende sak aldri har vært prøvd tidligere. Men vi mener Norilsk-Nickel har gjort seg skyldig i brudd på norsk forurensningslovgivning, sier Njaa.

Mener Norge bør møte Russland

Et planlagt miljøvernministermøte mellom Norge og Russland i vinter ble avlyst etter den russiske annekteringen av Krim tidligere i vår. Njaa er lite fornøyd med at Norge og Russland ikke lenger snakker sammen på toppnivå om kanskje Norges største potensielle miljøutfordring.

- Vi mener at Norge fremdeles burde ha møttes på ministernivå i miljøsaker, på tross av krisen i Ukraina. Nok en gang ser vi at et så viktig felt som miljøpolitikk blir ofret på storpolitikkens alter. Klimaarbeid tar lang tid, og det er viktig at vi snakker med Russland, sier Njaa.

- Jeg synes det er direkte flaut at det første regjeringen gjorde etter annekteringen av Krim, var å avlyse miljøministermøtet, sier Njaa.

Klima- og miljøverndepartementet opplyser til Finnmarken at det ikke er planlagt nye møter på ministernivå med Russland.

Høye verdier forrige uke

Vind fører utslippene fra smelteverket i Nikel nordover og inn på norsk jord i Karpdalen i Sør-Varanger kommune. Men ugunstig vindretning, som sist onsdag da det blåste fra øst, fører også til store utslipp i Pasvikdalen.

Ved målestasjonen på Bioforsk Svanhovd ble det onsdag i forrige uke målt 1980 mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter luft.

Siden Norsk institutt for luftforskning startet målingene ved Bioforsks stasjon på Svanhovd for tolv år siden har det aldri blitt registrert så høye konsentrasjoner av utslipp, opplyste forsker Tore Flatlandsmo Berglen til Finnmarken.

Får fortsette utslippene

- Dette er de høyeste verdiene siden oppstart. Normalutslippene er jo null, og vi hadde to timeverdier onsdag over 350 gram, som er den lovlige norske grenseverdien. Verdiene overgår også de målingene som blir gjort ved stasjonen i Karpdalen, sier Berglen.

Bellona melder mandag at de regionale myndighetene i Murmansk har godkjent en plan som gjør at Kola Mining and Metallurgy Combine (KMMC), et underselskap a Norilsk-Nickel, får fortsette med utslipp over de tillatte verdiene fram til 2018.

Kommentarer til denne saken