Unge listekandidater trakk seg i protest mot «partipisken» i Arbeiderpartiet

TRAKK SEG: Rebekka Ingilæ Anderssen var en av tre personer som i protest trakk seg fra Arbeiderpartiets kommunevalgliste mandag.

TRAKK SEG: Rebekka Ingilæ Anderssen var en av tre personer som i protest trakk seg fra Arbeiderpartiets kommunevalgliste mandag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

(Finnmarken) Tre unge Ap-politikere trakk seg fra neste års kommunevalgliste. De mener partiet har en dårlig debattkultur, og at det sjelden er rom for egne meninger.

Det blåste opp til uvær under nominasjonsmøtet til Sør-Varanger Arbeiderparti mandag denne uken.

For selv om et enstemmig møte klappet inn Rune Rafaelsen (60) som partiets ordførerkandidat, trakk tre kandidater sitt kandidatur.

Hilde Michelsen (35), som var innstilt til en sikker 4. plass på kommunevalglista, fikk allerede dagen før nominasjonsmøtet beskjed om at ikke alle partikollegene hadde sans for hennes engasjement og utspill.

Michelsen har blant annet vært tydelig på at Sør-Varanger kommune ikke har råd til å opprettholde alle distriktskolene i kommunen.

LES OGSÅ: Avviser at meninger i partiet knebles

- Dette handler om at jeg ikke får tillatelse til å fronte egne meninger som går på tvers av partilinjen. Jeg mener det må være greit å få lov til å si at jeg er uenig i det flertallet har vedtatt, men likevel stemme sammen med resten av partiet - noe jeg har gjort flere ganger denne perioden, sier hun til Finnmarken.

Fikk tydelig beskjed

Det er ifølge Michelsen «sentrale folk i partiet» som har gitt beskjed om at det ikke aksepteres at representantene ytrer egne meninger i saker.

Debatten om skoler i kommunen skal legges ned eller ikke, er en slik sak.

- Jeg fikk tydelig beskjed om at det ikke var takhøyde for å fronte egne meninger i partiet. Sør-Varanger Ap er veldig delt i skolestruktursaken. Da må jeg få lov til å si min mening, uten å få beskjed om å la være, sier Michelsen.

Peker på uformell makt

Etter at 35-åringen trakk sitt kandidatur, fulgte to andre listekandidater etter:

Rebekka Ingilæ Anderssen (31) og Jarle Olsen (44) bekrefter begge overfor Finnmarken at de ikke ønsker å stå på en liste der man ikke får lov å ha egne meninger.

- Jeg tolker det slik at det ikke har vært tradisjon for å si noe annet enn det som partiet har ment. Det har vært noen som har fått lov til å uttale seg fritt i rollen av det vervet man innehar, uten at det har fått følger. Og det har vært langt mer graverende enn skolestruktursaken, som tilfellet er i denne saken.

- Leder Lena Bergeng sa i forbindelse med nominasjon til stortingsvalget at Helga Pedersen måtte «skjerpe» seg. Dette vil jeg jo påstå er veldig uheldig ordbruk, sier Anderssen, og legger til:

- Ap er det rette partiet for meg. Men jeg kan ikke stå på en liste til kommende valg der jeg ikke kan mene noe annet enn det partiet har ment. Så kan man si at partiets vedtak er gjort demokratiske. Men prosessene som har ført fram til vedtak, har kanskje ikke foregått helt riktig. Jeg kjenner min besøkelsestid i partiet, og den besøkelsestiden er over i denne omgang.

- Er det noen personer som har for mye uformell makt i partiet?

- Det vil jeg ikke svare på, sier Anderssen.

Må forstå spillereglene

Michelsen sier hun gikk til mandagens nominasjonsmøte med en stor vilje til å fortsette som Ap-politiker i fire nye år.

Nå skal hun ta en pause fra kommunepolitikken før hun bestemmer veien videre. 35-åringen stiftet i høst Kirkenes arbeiderlag, et lokallag i Sør-Varanger Arbeiderparti som i dag har 35 medlemmer.

- Er Sør-Varanger Arbeiderparti et godt sted å være som ung kvinne?

- Bare dersom du har en passiv og nedtonet rolle.

- Er det et godt debattklima i partiet?

- Vi har nok et forbedringspotensial når det gjelder å gi rom for nye og andre meninger, uten å komme med bemerkninger som ikke hører hjemme i et parti.

Ikke presset ut av partiet

- Er du presset ut av partiet?

- Nei. Men jeg er overrasket over at man enten må være helt stille, eller enig med flertallet.

- Kjenner du til at personer har sluttet i partiet på grunn av måten de blir behandlet på i medlemsmøtene?

- Jeg kjenner til flere. Man kan telle dem på én hånd, men dette er alle flinke folk. Det er mye uformell makt i partiet. Man tror gjerne at lederen av partiet har mye makt, men dersom man ikke forstår spillereglene er man fort ute, sier Michelsen.

- Trekker meg med tungt hjerte

Anderssen mener at selv om partimedlemmer fronter egne meninger, som av og til kan være på tvers av partiprogrammet, betyr ikke det at representantene stemmer mot partiets politikk i kommunetyret.

- Vi er lojale, og kommer til å være lojale, overfor de beslutningene som er tatt. Men når vi ikke er enige i de beslutningene som er tatt, må det være lov til å si det, også å ytre dette i for eksempel leserinnlegg og sosiale medier.

- Det er med tungt hjerte at jeg trakk meg fra lista mandag. Men jeg kan ikke stå for noen ting som man ikke mener, sier Anderssen.

Artikkeltags