Ingen vet hvem som er største eier i Sydvaranger gruve

UKJENTE EIERE: Sydvaranger Gruves største eier er Dalnor Assets, et selskap registrert på De britiske jomfruøyer. Ingen i gruveledelsen vet hvem dette selskapet er. Eller hvorfor Dalnor Assets den siste tiden har kjøpt seg opp til å bli gruvas største eier. Foto: Amund Trellevik

UKJENTE EIERE: Sydvaranger Gruves største eier er Dalnor Assets, et selskap registrert på De britiske jomfruøyer. Ingen i gruveledelsen vet hvem dette selskapet er. Eller hvorfor Dalnor Assets den siste tiden har kjøpt seg opp til å bli gruvas største eier. Foto: Amund Trellevik Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den største eieren i Northern Iron Limited kjøper seg større, og eier nå 17,86 prosent av gruva. Men fremdeles vet ingen hvem som står bak selskapet.

DEL

(Finnmarken) Dalnor Assets er registrert på De britiske jomfruøyene og er nå største eier av Sydvaranger Gruve. Selskapet eier nå totalt 17,86 prosent av børsnoterte Northern Iron Limited, som i sin helhet eier Sydvaranger Gruve.

Problemet er at ingen i Sydvaranger-ledelsen eller i morsselskapet vet hvem de er. Forsøk på å få tak i personene eller selskapene bak Dalnor Assets har ikke lykkes, opplyser styreleder Peter Bilde i Northern Iron Limited.

- Jeg ville likt å ha hatt en bedre kommunikasjon med Dalnor Assets enn det vi har i dag, sier Bilde til Finnmarken.

Økte til å bli størst

Dalnor Assets har gjennom en tid kjøpt seg stadig større i Northern Iron Limited. Det siste oppkjøpet skjedde i slutten av mars, da Dalnor Assets gikk fra en eierandel på 16,6 prosent til 17,86.

Med det er Dalnor Assets den største enkeltaksjonæren i gruva.

Den siste handelen skjedde en knapp måned etter at det sveitsbaserte russiske investeringsselskapet Prominvest kjøpte 5,02 prosent av Northern Iron Limited.

Prominvest var ett av to selskaper som våren og sommeren 2012 sonderte mulighetene for å kjøpe hele Northern Iron Limited og jernmalmgruvevirksomheten i Kirkenes.

De britiske jomfruøyene er et skatteparadis der det gis null innsyn. Ifølge Businessweeks database har ikke Dalnor Assets opprettet noen protokoll med navn på ledelsen.

Er blitt en avgjørende eier

Dalnor Assets har bygget opp sin beholdning av aksjer i Northern Iron Limited gjennom flere år. Dette kan tyde på at selskapet har en langsiktig strategi med gruva i Kirkenes. Dersom det kommer et nytt bud på Northern Iron vil Dalnor Assets spille en helt avgjørende rolle.

Styreleder Peter Bilde sier det er opprettet en kanal for kommunikasjon med personene bak Dalnor Assets – gjennom en rekke rådgivere.

- Det er åpnet en linje for korrespondanse med selskapet, ja.

- Er du bekymret for at dere ikke vet hvem disse personene er?

- Jeg er bekymret i den forstand at jeg ønsker å utvikle et forhold med vår største eier. Vi har basisinformasjon om dette selskapet, men vi skulle selvsagt visst mer. Jeg er klar til å møte selskapet når tid som helst, og det har vi kommunisert til dem via tredjepersoner, sier Bilde.

Etter det Finnmarken får opplyst håper gruveledelsen at eierne av Dalnor Assets vil dukke opp på årsmøtet i Northern Iron Limited 24. mai.

Tschudi fremdeles med

Felix Tschudi er gjennom Tschudi Mining Company AS fremdeles nest største eier i Northern Iron Limited med 13,86 prosents andel.

Det Malaysia-baserte mineselskapet OM Holdings Limited er tredje største eier med 11,03 prosent av aksjene.

Artikkeltags