- Hvordan i alle verden klarte mennesker å overleve her?

Hurtigruteturistene Åsmund Larsen og Siri Westgård ble svært imponert av historien til Andersgrotta.

Hurtigruteturistene Åsmund Larsen og Siri Westgård ble svært imponert av historien til Andersgrotta. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Daglig besøker opptil 50 turister Andersgrotta i Kirkenes.

DEL

(Finnmarken) Opptil 50 turister blir daglig kjent med historien til Kirkenes under andre verdenskrig.

Andersgrotta er byens største bomberom anlagt i 1943. Bomberommet, som til sammen er en kilometer langt, kunne beskytte 2.000 innbyggere fra bombeangrep under andre verdenskrig.

Kirkenes hadde mer enn 300 bombeangrep fra Sovjetiske fly. Dette førte til at Kirkenes ble Europas nest mest bombarderte by.

I likhet med gruvene i Bjørnevatn som ble brukt som tilfluktsrom og var i drift døgnet rundt, hadde Andergrotta heller ingen tilførsel av strøm, luft eller vann.

– Hvordan i all verden klarte mennesker å overleve her inne, spør Norman Kanfield (64) som kom til Kirkenes helt fra New York.

25 minutters omvisning

Andersgrotta åpnes tre ganger om dagen – hver dag i perioden fra mai til september. Robin Franker fra Tyskland er en av de to faste guidene som holder 25 minutters omvisninger i Andersgrotta.

Tyske Franker har bodd i Kirkenes i bare to år, men kommunens krigshistorie kjenner han godt til.

Han forteller litt generell informasjon om Andersgrotta før han åpner dørene til bomberommet. Turistene kan straks kjenne den fuktige luften og det kraftige ekkoet.

– Helt innerst i Grotta kan man høre folk som går langs gata småprate. Enten er det en tilfeldighet eller så hadde ingeniøren Anders Elvebakk en spesiell hensikt, forteller guiden.

Anbefales for de yngre

Åsmund Larsen og Siri Westgård ble meget imponert av omvisningen. Noe lignende har Larsen aldri sett før.

– Jeg har lest og hørt om historien til Kirkenes, men det var så interessant å komme hit og oppleve litt av det selv, sier Westgård.

– Dette er en veldig viktig historisk begivenhet. Jeg innser hvor tøft folk måtte ha det under krigen. Andersgrotta anbefales på det sterkeste, spesielt de yngre og kommende generasjonene, konstaterer Larsen.

Artikkeltags