(Finnmarken)

Om tre uker fylles Kirkenes opp av kunst og musikk, når Barents Spektakel er tilbake etter et års pause.

Arrangørene i Pikene på Broen ønsker å gjøre de utallige kunstinstallasjonene rundt omkring i byen tilgjengelig for et større publikum, og setter derfor opp gratis kunstguideturer.

– Vi gjør dette fordi vi synes formidlingsdelen er viktig. Vi når et større publikum gjennom å bedre oss på det å formidle kunsten. I og med at mange synes kunsten kan være utfordrende, hjelper vi dem til å åpne opp, sier prosjektleder Ingrid Valan.

Rømkolle og foto

På den nedlagte gamle Sjømannsklubben kan interesserte se Rune Johansens fotoprosjekt «Fra Kirkenes til Zapoljarnij» og besøke en egen rømkollekafe.

– Ligger det her en erkjennelse av at kunsten under festivalen er utilgjengelig for folk flest, når dere velger å hente inn guider?

– Det vil jeg ikke si i det hele tatt. Jeg synes vi har prosjekter som er tilgjengelige, fordi dem er stedsspesifikke og tar utgangspunkt i Sør-Varanger og Barents – stedet der folk flest bor og kan identifisere seg med, sier Valan.

Flere skoleklasser

Kunstguider under festivalen er imidlertid ikke noe nytt. I flere år har skoleklasser hatt denne muligheten, opplyser Valan. Allerede er mer enn 300 elever påmeldt til årets festival.

Festivalutstillingen er bygget rundt årets slagord, Arctic Take Away, og er lagt opp som en visuell kunststi gjennom sentrum av Kirkenes. Hver tur, som går både torsdagen, fredagen og lørdagen under festivalen, tar en time.

Arctic Take Away reflekterer over de forskjellige måtene å forstå Arktis.