Gå til sidens hovedinnhold

– Flere gruver må stenge

Artikkelen er over 7 år gammel

Prisen på jernmalm vil holde seg lav i overskuelig framtid, og medføre nedleggelser av høykostgruver, mener ledende ekspert.

(Finnmarken)

Prisene har de siste dagene tippet under 80 dollar per tonn – det laveste nivået på fem år.

Dette er et smertepunkt for mange av produsentene med høyt kostnadsnivå, uttalte bransjeveteranen Tom Albanese til Bloomberg mandag.

Albanese var fram til i fjor administrerende direktør i britisk-australske Rio Tinto Group, verdens nest største leverandør av jernmalm.

– Mange lavkostgruver vil fortsatt kunne holde inntjeningen oppe med slike priser. Men for dem som har et høyt kostnadsnivå, holder det ikke på sikt å bare øke produksjonen. Jeg forventer at vi vil se en del nedleggelser, sier han.

Sydvaranger sliter

Sydvaranger har de to siste årene gått i minus, og de la også denne uka fram et negativt halvårsresultat. Fasiten etter første halvår 2014 er 16,5 millioner kroner i minus.

Fram til nå har Sydvaranger taklet problemet med å kutte kostnader, og stadig øke mengden produsert jernmalm.

Gruveledelsen frykter at situasjonen på sikt kan bety en konkurs, men fikk en foreløpig pustepause i forrige uke. Da inngikk de en avtale med sin største kunde som gir dem høyere pris per tonn på leveranser fra juli i år og ut mars.

Kina sakker ned

Avtakende vekst og etterspørsel i Kina får hovedskylden for prisfallet. Med stor tilgang på jernmalm i verdensmarkedet, presses prisene fort ned.

– Jeg tror nedgangen fortsetter. Vi har et par andre markeder som håper på den samme veksten, men de er foreløpig ikke i nærheten av økningen Kina inntil nylig, sier Albanese, som nå er direktør for konsernet Vedanta Resources.

Prisen på jernmalm vil neste år i snitt ligge på 80 dollar per tonn, spår amerikanske Goldman Sachs Group, ifølge avisa Sydney Morning Herald.

Samme bank regner også med at aktørene vil produsere 163 millioner tonn mer enn markedet trenger neste år – over en tredobling fra i år.

Kommentarer til denne saken