I kveld sendes NRK-programmet «Norge og Russland». Programserien på fem oppsummerer hvordan Norge forholder seg til verdens stormakter, som Kina, USA og EU.
Og ikke minst Russland.
Født og oppvokst på Jakobsnes
Eriksen, tidligere utenrikskorrespondent i NRK og født og oppvokst på Jakobsnes i Sør-Varanger, mener det er helt naturlig å dra til Kirkenes for å beskrive Norges forhold til Russland.
- Finnmarkingene er de største ekspertene på Russland i norsk sammenheng. Finnmark har alltid hatt et naboskap til Russland, og Den kalde krigen med lite kontakt er bare en parentes i den norsk-russiske historien. Selv vokste jeg opp på Jakobsnes til jeg var 11 år, og syntes alltid Sovjetunionen var noe fremmed. Man visste jo ikke hva som var på andre siden av Storskog grensekontrollstasjon, som den gang var et øde sted, sier Eriksen til Finnmarken.no.
På handletur til Kirkenes
I kveldens program er Eriksen med tolk og kirkenesværing Trude Pettersen på en handlerunde i Kirkenes sentrum. Her møter Eriksen russere som strømmer over grensa og legger igjen tusenvis av kroner i butikkene.
Eriksen er også i grensebyen Nikel, der hun treffer 88 år gamle Boris, som var 18 år da han var med på å frigjøre Kirkenes fra tysk okkupasjon.
Boris forteller om den fortvilelses som møtte Den røde armé da de krysset grensa og gikk inn i Norge. Og om den gleden som møtte dem i gruvegangene i Bjørnevatn, der sivilbefolkningen strømmet ut.
Videre til Moskva
Videre drar Eriksen til Murmansk og Moskva, der hun treffer motorsykkelklubber og forkjempere for homofiles rettigheter.
Forskjellen fra grenseland i nordvest til hovedstaden var stor, forteller Eriksen.
- Det var først da vi kom til Moskva at vi traff på annerledes-Russland. Vi er til stede og bevitner undertrykkelsen av lesbiske og homofile. Vi fikk møte Putins propagandasjef Dmitrij Kiseljov og intervjue han på direkten - mens han hadde sitt søndagsprogram på russisk TV. Det var en absurd opplevelse. Og vi fikk møte motorsykkelklubben «Nattens ulver», sier Eriksen.
Sistnevnte er en stadig voksende motorsykkelklubb med tette bånd til både president Vladimir Putin og den ortodokse kirken.
Var med på annekteringen
«Nattens ulver» ble stiftet på 80-tallet i Sovjetunionen som en protest mot myndighetene. Men i dag er dette en regimetro og nasjonalistisk motorsykkelklubb, som får finansiering direkte fra statskassen. Hvert år arrangerer klubben store motorsykkelstevner over hele Russland og Øst-Europa.
På Krim-halvøyen i februar i fjor, da situasjonen begynte å tilspisse seg, rykket «Nattens ulver» inn på sine sykler og var med på annekteringen, forteller Eriksen.
- Jeg spurte lederen av motorsykkelklubben, som bare går under navnet «Kirurgen» om hva han gjorde på Krim. Da svarte han bare: Hvorfor spør du om hva jeg gjorde på Krim. Det var hans fedreland, som en forræder hadde gitt bort. Det var som et ekko av det president Putin sier.
Annen politisk hverdag i dag
Opptakene i Kirkenes ble gjort på senvåren i fjor, lenge før vestlige sanksjoner og en fallende oljepris skulle få betydning for russisk privatøkonomi. Trafikken over den norsk-russiske grensen har stupt de siste månedene.
Det politiske klimaet mellom Norge og Russland er nå på sitt kaldeste siden nettopp kald krig.
- Folk vi traff allerede i vår virket bekymret og nervøse for at storpolitikken og det væromslaget politisk som vi nå ser, skulle påvirke det gode samarbeidet som var bygget opp i grenseområdet.