(Finnmarken)

Rema 1000-butikken på Hesseng i Sør-Varanger solgte varer for 113,4 millioner kroner i fjor.

Det betyr at hver innbygger i kommunen la igjen i overkant av 11.300 kroner i kassen til kjøpmann Britt Gade, som tok over butikken i 2009.

Holder hodet kaldt

Omsetningsøkningen de siste årene har vært formidabel. Tilbake i 2010 solgte butikken varer for 69 millioner kroner.

Også i fjor sommer fortalte Finnmarken om butikkdriften til Gade. Økningen fra 2012 til 2013 var på hele 15 prosent.

Men Gade velger å holde beina stødig på bakken.

- Målet er fortsatt å sikre butikken en sunn og god drift, og trygge arbeidsplassene. Dette er jo et sted jeg også jobber, sier Gade.

Vil ha kortreist mat

Butikksjefen legger opp til videre vekst i 2015. Butikken skal satse mer på frukt, grønt og kortreist mat.

- Noe av det første jeg gjorde da jeg tok over butikken var å fjerne øl og dopapiret fra inngangspartiet. Det er ikke slike varer folk skal møtes med når man går inn i en butikk. Vi skal jo forsøke å få folk til å spise sunt også, sier Gade, som drømmer om mer lokal mat i hyllene.

- Finnmark er jo et fantastisk matfylke, men maten er noe utilgjengelig. Jeg tror det er viktig for identiteten til folk at det kan være mulig å få tak i mat fra Finnmark, uten at den først er sendt til Kina og tilbake, sier Gade.

Russerne kommer fremdeles

Foreløpig har ikke butikken merket rubelkrisen. De faste bleiekundene fra Russland kommer hver uke, til faste tidspunkt når pallene med bleier blir rullet inn fra lageret.

- Vi har pratet mye internt om fallet i rubelen, og mindre grensetrafikk. Men vi merker ikke dette på vår omsetting. Vi fører jo heller ikke noen statistikk over hvor kundene våre kommer fra, sier Gade.

- Kan butikken fortsette å vokse i årene framover?

- Jeg er realistisk. Vi vet hvor vi bor og hvor mange mennesker som bor her. Da grensen ble mer åpen og plutselig 40.000 personer kunne komme over her ofr å handle, merket vi det på omsettingen. Russiske kunder er viktige, men det er ikke av dem vi lever, sier Gade.

PS! Finnmarken har vært i kontakt både med Kiwi og Rimi-kjedens butikker i Sør-Varanger, men ingen ønsket å kommentere omsettingstall eller videre vekstprognoser.