Sprek og interessert friluftsdronning: – La oss få søppelet vekk og idyllen fram

Dronning Sonja fotograferer danserne ytterst på Tarhalsen.

Dronning Sonja fotograferer danserne ytterst på Tarhalsen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Dronningen (79), ikke bare av folket, men også av naturen og friluftslivet, vandret sist tirsdag milevis i fjell og daler over nordenden av Sørøya for å åpne Fyrvokterveien.

DEL

Morgen 12. juli 2016: En båt full av 118 spente hammerfestinger legger til kai i et festpyntet Akkarfjord i strålende solskinn. I regi av kommunen, med middag og kaker som avslutning, er befolkningen invitert på en spasertur på 2,4 mil tur-retur Tarhalsen for å bivåne at Hennes Majestet Dronning Sonja skal stå for den offisielle åpningen av øyas nye og historiske tursti Fyrvokterveien.

"Men hva med dronningen? Hvordan skal hun komme seg dit?" spør folk seg. Visst er det kjent at dronningen er sprek, at hun holder seg i god form og at hun elsker turer i den norske naturen. Men hele veien opp til Tarhalsen?

Vi har allerede begynt å gå når dronningen ankommer Akkarfjord, hvor hun blir møtt med flagg og underholdning fra det lokale skolekorpset.

Etter dager på forhånd med hustrig og mye regn, kommer denne dagen med sommer på sitt mest solfylte og varmeste. Lyngen er myk, fjellsidene bratte og sola steiker.

Fra Gamvik

Mens vi puster og peser oss oppover mot målet, Tarhalsen, starter dronningen fra Gamvik, hvor hun blir guidet av kjentfolk: Akkarfjording Ellen-Johanne Kvalsvik, kommunens miljøvernrådgiver Tom Eirik Næss og ordfører Alf E. Jakobsen.

"Hva må hun ikke synes om naturen her? snakker vi oss imellom mens vi må stoppe opp og bare nyte synet av havet som går i ett med himmelen, med grønne endeløse fjellsletter som ender i dramatiske bratte stup. Med to majestetiske fugler som seiler like over hodene våre.

Framme ved målet, ved starten av Fyrvokterveien med sin egen dramatiske historie, setter vi oss sammen på bart fjell for å ta oss en matbit og å vente.

Ved kanten av stupet gjør dansegruppa seg ferdig med sin siste prøve av dansen "Performance on sight", før den skal framføres foran dronningen. Duren fra et aggregat som sørger for strøm til musikken slås av. Dronningen skal først få nyte stillheten når hun ankommer.

Men hvor blir hun av?

Kommunens servicekonsulent Harald Strømme har det meste under kontroll. Fra dronningens informasjonsrådgiver som har fulgt oss på veien, får han vite at Hennes Majestet blir forsinket. Kanskje med en time, kanskje mer. Båtturen hjem må utsettes.

Når dronningen, halvannen time på overtid, kommer til syne øverst på fjellkanten, når hun spaserer nedover fjellet til platået hvor vi venter, med et stort smil om munnen og sin gule og godt brukte tursekk på ryggen, får vi vite av ordføreren hva forsinkelsen kommer av.

Saken fortsetter under bildeserien.

- I Hammerfest kommune satser vi stort på folkehelsa. Det er helse i hvert steg, sa ordfører Alf E Jakobsen til applaus fra dronningen.

- I Hammerfest kommune satser vi stort på folkehelsa. Det er helse i hvert steg, sa ordfører Alf E Jakobsen til applaus fra dronningen.

Fotograf

– I Norge er vi så heldige å ha en sprek dronning som er oppriktig interessert og til stede. På turen hit stoppet hun opp og tok bilder av det meste hun så. Alt fra lyng og steiner til utsikt og fugler. Hun ville vite om alt, fra hvilke blomster vi gikk fordi til hvilke fugler det var som fløy like over hodene våre. Samtidig ble jeg svært imponert over alt hun visste på forhånd både om Sørøya og historien her. Vår dronnings Sonja er en utrolig kunnskapsrik dame, som helt tydelig fester seg ved det hun får vite, sier en tydelig sjarmert ordfører.

– På denne turen gikk vi ikke etter klokka, men heller etter å være til stede i nuet, sier Alf før han skynder seg etter dronningen så det offisielle programmet kan starte.

- Fortsett med dansekunsten. Forestillingen var en fantastisk opplevelse, sa dronning Sonja til Sigyn Åsa Sætereng.

- Fortsett med dansekunsten. Forestillingen var en fantastisk opplevelse, sa dronning Sonja til Sigyn Åsa Sætereng. Foto:

Med solblått himmelhav som bakteppe sørger dansegruppa for en forestilling som treffer i hjertene og som gjør oss ærbødige over at vi er så heldige å få oppleve dette. Henført løfter dronningen kameraet hun har rundt halsen, og trykker av. Før hun applauderer.

Selv om naturen rundt oss er massiv, åpen og stor, er stemningen høytidelig men uformell og nær.

Ordføreren tar ordet og holder en tale hvor han priser dansegruppa med barn av Akkarfjord som studerer dans både i Oslo og i utlandet, og som for dette øyeblikket tar kunsten med hjem. Han priser ungdommen med sommerjobb, de fleste gutter som kom til Norge som enslige mindreårige flyktninger, og som i forkant av dronningens besøk har ryddet alle fjærene på nordenden av Sørøya. Og han takker Hennes Majestet Dronningen for turen og for at hun kom.

En imponert og fornøyd Dronning Sonja hilser på hver og en i ryddegjengen i Akkarfjord.

En imponert og fornøyd Dronning Sonja hilser på hver og en i ryddegjengen i Akkarfjord. Foto:

Med ordføreren som mikrofonstativ priser dronningen den barske naturen vi står midt i. Hun priser satsingen på tursti og turhytter, og er sikker på at dette vil føre stil at flere vil benytte seg av muligheten til å få glede av naturen. Og så priser hun ryddegjengen.

– La oss få søppelet vekk og idyllen fram. La oss ta vare på naturen. La oss gjøre som dere har gjort her på Sørøya, og danne søppelplukkelag over hele landet, sa dronningen.

Så kronet hun Fyrvokterveien og Fyrvokterhytta med hell og lykke.

Artikkeltags