Tromsømannen Øyvind Høier er en ivrig sportfisker, og dette er andre året på rad han og kompisen Kim -Eirik Johansen, tilbringer litt av sommerferien i Sørvær i Finnmark. Yttersia på Sørøya er kjent som storfiskens rike, og i helgen satte Høier rekord med største uer tatt fra båt.

- Den var  9,25 kilo og 84 centimeter lang, og slår dermed rekorden med 50 gram og 6 centimeter. Den er tatt på cirka 220 meters dyp, forteller den ivrige sportsfiskeren.

Rekorden han slo, satte han selv i fjor. Også den gangen fisket han utenfor Sørøya. Begge kunne ha vært Norgesrekord på arten, men er det ikke. Den ble satt i 2012, med en uer på 12,14 kilo.

-Den fisken ble tatt fra Heidrun-plattformen. Den er omstridt, for en plattform er jo ikke et sted du og jeg kan dra til. Det er noen få arbeidere som driver med det, men det er ikke en fiskeplass som er tilgjengelig for alle, sier Høier.

Det skriver Nordlys.

Stygg fisk

Han er fornøyd med å ha slått sin egen rekord, og lar ikke formaliteter ødelegge gleden ved å hale inn storfisken.

- Det er en veldig artig opplevelse. Man kjenner det ganske godt når den tar agnet der nede i dypet, men den tåler ikke trykkforskjellen, og etterhvert blir den bare dau og tung, sier Høier.

Den aller siste biten mot overflaten, flyter fisken opp nærmest av seg selv. Det som karakteriserer ueren, er de utstående øynene. Mange vil kalle den stygg, men nede i dypet er den faktisk penere enn sitt rykte.

- På bildet ser man også at magesekken kommer ut av kjeften på fisken, når den har blåse seg opp på grunn av trykkforskjellen, når fisken kommer til overflaten. Det er også derfor øynene sprenges ut, forklarer Høier.

God matfisk

Plassen han fikk storfisken på, er den samme som i fjor. I år skal Høier være to uker, og håper at det kan bli noen flere godværsdager.

- I fjor var vi en uke, og da fikk vi bare fisket halvannen dag. Nå blåser det kuling, og det virker som det vil vedvare noen dager. Mot helga blir det kanskje bedre, sier han.

Klarer man å hale inn den rette fisken, er det imidlertid verd å vente på været. Høier legger ikke skjul på at det er storfisken han jakter på.

- Jeg går ganske målrettet etter stor fisk, enten det er kveite, torsk eller uer. Det er det som er spennende, sier han.

- Men smaker det godt da?

- Ja, det er en myte at stor fisk er dårlig mat. Jeg har selv spist flere store uer, og de er like gode som de små. Store kveiter kan også være god, selv om mange mener de ikke er det. (Se video av fangsten nederst i saken)

FAKTA OM UER:

Latinsk namn: Sebastes marinus
Familie: Scorpaenidae
Maks storleik: 1 meter og mer enn 15 kg
Levetid: Over 60 år
Leveområde: 100–500 meters dyp i Nordsjøen–Barentshavet, også i norske fjorder
Hovudgyteområde: Vesterålen, Haltenbanken, Storegga
Gytetidspunkt: April–mai
Føde: Plankton de første leveårene. Deretter større plankton og fisk
Særtrekk: Ueren yngle3r, dvs. han “gyt” levende larver

Kilde: Havforskningsinstituttet, www.imr.no