«Søring-karantene» er nødvendig: – Det er brutalt, tragisk og ufattelig for dem som rammes, men sånn må det dessverre være

KONTROLL: Takk og lov for at vi har handlekraftige leger og ordførere i Finnmark, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser et tiltak i Måsøy kommune hvor det ble opprettet en kontrollpost for å skjerme kommunesenteret for smitte.

KONTROLL: Takk og lov for at vi har handlekraftige leger og ordførere i Finnmark, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser et tiltak i Måsøy kommune hvor det ble opprettet en kontrollpost for å skjerme kommunesenteret for smitte. Foto:

Takk og lov for at vi har handlekraftige leger og ordførere i Finnmark.

DEL

Leder Vi står i en pandemi. Det kjøres lastebiler fulle med med lik hver eneste dag i Italia. Folk får ikke ta farvel med sine døde kjære. Det er katastrofe. Og så skal vi altså ned på et nivå der vi er opptatte av om sushisjappa på senteret eller frisørsalongen kunne fått lov til å tjene noen tusenlapper i noen dager til. Det er jo helt vilt.

I Finnmark er det nå kun åtte personer som er smittet av koronaviruset. Søndag meldte Finnmarkssykehuset at begge pasientene som har vært innlagt på sykehus med dette, har blitt skrevet ut. Det er veldig gode nyheter.

De to som var innlagt på sykehus skal være eldre mennesker. At begge to nå anses som friske nok til å ikke lengre trenge behandling på sykehus er jo helt fantastisk.

Vi er en landsdel med høy prosentandel av eldre og syke. Vi har så langt ikke mistet noen Finnmarkinger til koronadøden. Vi har heller ingen å miste.

Grunnen til det lave antall smittede personer må være at man har klart å begrense smitten på en rask og effektiv måte.

Smittevernlegene, og helsepersonell i Finnmark har gjort en formidabel jobb med å begrense smittespredning i landets største fylke. De begrunner de strenge karantenepåbudene med et sterkt behov for å ha smittesituasjonen under kontroll. Det ser ut til at kontrollen er der.

Vedtakene er gjort av kommunene etter råd fra smittevernlegen i den enkelte kommune. De med mest helsefaglig kompetanse rundt det vi nå står i, mener altså at det eneste rette er å isolere flest mulig mennesker. Enkelt å forstå. Dette er ikke en geografisk debatt.

Behovet for å verne om sine egne ligger i menneskets natur. Det viser handlekraft og besluttsomhet, når våre folkevalgte ordførere følger de tydelige rådene fra kommunens eksperter på smitte, og tar grep for å verne om sine egne i bitte små kommuner. Det vil være utslettende for et helt lokalsamfunn om store deler av innbyggerne smittes, blir syke og dør av koronaviruset.

Ja, det er dramatisk. Det er inngripende og irriterende. Men det er nødvendig. Og ja, kostnadene er enorme. Konsekvensene av lockdown i samfunnet har allerede hatt katastrofale økonomiske konsekvenser, og vil ha enda større i tiden som kommer. Bedrifter vil gå konkurs. Næringslivet vil fortsette å blø. Boligmarkedet vil falle, og Nav-køene vil vokse.

Det er forferdelig for alle, at folk som har lagt ned blod, svette og tårer for bedriftene sine, nå står i fare for å miste livsverket sitt. En tragedie.

Men sannsynligvis også eneste måte å unngå stor smittespredning, og unødig belastning av et helsevesen som allerede er på bristepunktet.

Da får det heller koste livsgrunnlaget for kiosken på hjørnet eller gatekjøkkenet. Det får dessverre bare være slik at ikke familiebedriften får fortsette i en generasjon til. Restauranten du nylig startet må beklageligvis gå konkurs som følge av dette. Liv og helse må gå foran. Det er brutalt, tragisk og ufattelig for dem som rammes, men sånn må det dessverre være.

At noen ikke evner å ta innover seg alvoret i det vi står i, skal da vitterlig ikke være grunn til at ansvarlig ledelse ikke skal kunne ta de grep de mener er forsvarlig. Argumentet i at folk likevel står i kø på polet eller på Rema 1000, og at de strenge tiltakene ikke er nødvendig, er ganske svakt.

Det er egentlig ganske enkelt. Ved å stenge kommunegrensene og kreve tilreisendekarantene har man isolert innbyggerne fra smitte utenfra.

Det betyr ikke at ikke folk som bor i kommunene skal kunne kjøpe melk og brød på Kiwi og medisiner på apoteket. Eller vin på polet. Det er ikke innført portforbud.

Folk holder god avstand, de tenker seg om før de møter andre mennesker, og helsevesen, politi og media er raskt ute med å sette søkelyset på de få som ikke vil følge reglene som er gitt.

Det vil bli bedre

Tiden for å ha fokus på et næringsliv som må opp og stå igjen, vil uten tvil komme. Og vare i lang, lang tid.

Det er jo også ganske sannsynlig at folk i lokalsamfunnet vil brette opp ermene når krisen er over, og støtte opp om lokalt nærlingsliv. Det har blitt gjort gjennom alle tider i Finnmark. Det vil fortsatt skje.

Ordføreren i Vadsø, som har hatt ett tilfelle av koronasmitte, var tidlig ute med strenge regler for karantenepåbud. Dette påbudet ble mandag formiddag besluttet utvidet med én uke.

– Det er kommuneoverlegene som gjør vedtakene. Det er ikke politisk. Jeg er ekstremt opptatt av å følge de medisinsk faglige vurderingene. Vadsø kommune opprettholder det vedtaket som er gjort. Vadsø har nå forlenget i syv dager til. Dette handler om befolkningens trygghet, og jeg er helt overbevist om at de rådene jeg har fått fra vår medisinskfaglige ekspert er riktige, sier Wenche Pedersen på telefon til iFinnmark.

– Jeg oppfattet at kommunene tidlig stilte spørsmål om samordning på et tidlig tidspunkt. Da var beskjeden fra Fylkesmannen at dette var opp til kommunene. Det virker derfor merkelig at man nå kommer og skal si noe annet, sier Pedersen.

Når to personer i Nesseby kommune, en kommune med 926 innbyggere (pr. 4 kvartal 2019) blir smittet av koronaviruset, er det forståelig at det oppstår frykt i befolkningen. Det er ikke et tegn på at man overreagerer når man da stenger kommunene for ekstern fare. Det er god og fornuftig tankegang.

For dette smitter raskt og dramatisk. I Nesbyen kommune ble det i forrige uke påvist 18 smittetilfeller etter et sosialt lag i kommunen.

Alta og Hammerfest er de to andre kommunene i Finnmark der det har blitt påvist smitte. Også her følger ordførerne rådene fra smittevernlegen, og vil ha strenge begrensninger for å unngå smitte fra sør.

I et felles brev til departementet, skrev ordførerne i Alta, Bodø og Tromsø i forrige uke:

«Samfunnskritiske funksjoner i vår landsdel er spesielt sårbare. Dette gjelder ikke minst sykehus og ambulansetjenester. Vi har fortsatt relativt lavt smittepress i landsdelen, og ovennevnte sårbarhetsfaktorer tilsier at det er svært viktig å holde smittepresset nede så langt vi kan den nærmeste tiden.»

Når man innfører strenge restriksjoner på bevegelighet i et fylke der det er flere timer å kjøre til neste by- sier det litt om alvorligheten.

Å påstå at det ikke er gjennomtenkt, konsekvensutredet og tilfeldig, er urimelig.

Jeg synes vurderingene fra smittevernlegene og ordførerne om strenge restriksjoner er gode. Så får man heller riste på hodet sørpå, og mene at folk i nord overdramatiserer.

Vi holder oss i hvert fall friske.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags