(Avisa Nordland)

Ved 18-tiden søndag fikk Hovedredningssentralen i Nord-Norge et varsel via en stasjon i Texas, USA som mottar nødmeldinger.

- Det er SOS fra en person i Gjerdalen ved Mørsvikbotn, opplyser redningsleder i HRS, Alf Haagensen.

Samtidig som Sea King'en er på vei for å lokalisere nødsignalets koordinater, jobbes det med å komme i kontakt med familie til SOS-varsleren.

"HRS NN mottok kl 17:55 en InReach-melding fra USA: En bruker av InReach hadde observert en person som falt i fjellet vest av Reinoksvatnet (Sørfold). HRS har sendt SeaKing til stedet, og lege/redningsmann er nå hos den skadde. Skadeomfang og årsak til fallet er ukjent pr nå." opplyser HRS på Twitter klkken 18.55.

Gjerdalen er innfallsporten til Sveriges største nasjonalpark, Padjelanta, som igjen henger sammen med tre andre nasjonalparker: Sarek og Store Sjøfallet på svensk side, og Rago på norsk side.

Flys til Bodø

Klokken 19.20:

- Pasienten heises nå opp i SeaKing-helikopteret. Han er våken og stabil, og tas med til sykehuset i Bodø. Det har etter forholdene gått bra, opplyser HRS.

Haagensen opplyser til an.no at den skadde var i et følge med andre, mens de som observerte - og valgte å utløse nødpeilsenderen - var et følge på tre personer.

Området ulykken skjedde i var et område helt uten dekning.

- I et slikt område med så dårlig kommunikasjon, kan det ta lang tid å få varslet, sier redningslederen og roser de som utløste nødmeldingen - slik at redningshelikopteret kom seg i lufta på få minutter.

an.no oppdaterer.