Eget barnehus i Finnmark ikke vurdert i ny satsing på voldsofre

Barnas Hus på Hamar. Illustrasjonsfoto

Barnas Hus på Hamar. Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Først aktuelt på sikt, sier Justis- og beredskapsdepartementet.

DEL

Les iFinnmark+ ut året for kun 100,-:

Bestill her med Finnmark Dagblad som eAvis

Bestill her med Finnmarken som eAvis

19 millioner kroner ekstra til en samling av tjenester for voldsofre i landets politidistrikter var blant nyhetene under framleggingen av forslaget til statsbudsjett onsdag.

LES OGSÅ: Ny satsing for voldsofre hos politiet i Kirkenes – ansatte i Vardø spent på svar om uavhengighet og kontorsted

Dermed får politihuset i Kirkenes tilført to eller flere stillinger for å ivareta voldsofre. I Finnmark, spesielt i øst, har det også lenge vært et ønske om et eget Statens barnehus.

I dag må barn som er fornærmet eller vitner til vold eller seksuelle overgrep til Tromsø for å gjennomføre tilrettelagte avhør. Ved barnehusene tilbys det også helseoppfølging.

Ikke aktuelt ennå

I november åpner landets ellevte barnehus i Moss.

– Vi har ikke vurdert etablering av et eget barnehus i Finnmark på nåværende tidspunkt. Departementet er imidlertid kjent med (gjennom møter og brev) at det er ytret ønske om en slik etablering, opplyser kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet til iFinnmark.

LES OGSÅ: Politiet i Øst-Finnmark avhørte fem ganger flere barn enn Bærum, og dobbelt så mange som i Vest

Han sier styrkingen av offeromsorgen og etablering av barnehus er to forskjellige ting.

– Barnehuset i Tromsø er gitt ansvar for ivaretakelse av samisktalende barn, og det er etablert en ordning med samisktalende psykolog/rådgiver. Vi vil ikke utelukke at det på sikt kan bli aktuelt å etablere et barnehus i Finnmark.

LES OGSÅ: – Bruker uforsvarlig lang tid på å etterforske voldssaker mot barn

Satelitt i Bodø

12. oktober starter et pilotprosjekt med en «barnehussatellitt» i Nordland, med barnehuset i Bodø som ansvarlig for gjennomføring og drift, opplyser Johansen.

LES OGSÅ: Voldssaker mot barn: Politiet svarer på kritikken

Politiet i Finnmark bruker en vesentlig sum årlig på å frakte barn til Tromsø for avhør. Politiet og bistandsadvokater følger imidlertid ofte avhørene på link, slik at ikke de også må ut på tur.

Finnmark har nylig fått kritikk for å bruke uforsvarlig lang tid på etterforskning av voldssaker mot barn.

Artikkeltags