Dette er jernbanerutene til Finnmark som blir vurdert

STORE PLANER: Private og offentlige aktører i Norge og Finland heier på jernbane til Kirkenes. Denne modellen tilhører Sør-Varanger Utvikling.

STORE PLANER: Private og offentlige aktører i Norge og Finland heier på jernbane til Kirkenes. Denne modellen tilhører Sør-Varanger Utvikling. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Finske og norske transportmyndigheter ser på flere ruter mot Kirkenes, og forsøker å veie miljø opp mot kostnader.

DEL

– Vi studerer to – tre forskjellige linjer til Kirkenes; via Neiden, via Pasvik, og sammenligner de med hverandre. Kostnadsanalyser vil bli gjennomført, sier prosjektansvarlig Timo Lohi i den finske underregionen Nordlige Lapland til High North News (HNN).

Finske og norske transportmyndigheter undersøker i fellesskap mulighetene for jernbane fra Finland til Kirkenes. Studien ventes å være ferdig sent i 2019.

– Utfordringene våre er særlig relatert til samisk kultur, reinsdyrdrift og naturen. Er det mulig å finne en rute som både er gjennomførbar og har så liten effekt på miljøet som mulig? Hva koster en slik rute, spør Lohi ovenfor HNN.

LES OGSÅ: Kjemper for arktisk jernbane

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FLERE VEIER FRAM: Norske og finske eksperter vurderer ulike ruter fra Finland til Kirkenes.

FLERE VEIER FRAM: Norske og finske eksperter vurderer ulike ruter fra Finland til Kirkenes. Foto:

 

Plass ved havna

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen (Ap) møter samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fredag neste uke for å diskutere jernbanen.

Den norske regjeringen har stilt seg positiv til prosjektet, hvis det kommer et finsk initiativ. Regiondirektøren for vegvesenet tror jernbanen kan ende i den planlagte stamnetterminalen bak Høybuktmoen.

– Vi er involvert i adkomst til den nye havna i Kirkenes, som eventuelt vil være endepunktet for jernbanen. Og vi har lagt det opp planmessig, skapt rom, areal og tatt høyde for at det skal være mulig å få til adkomst for både veg og jernbane, sier Naimak til HNN.

Finnene har begynt arbeidet med jernbane fra Rovaniemi til Sodankylä, men ikke videre til Norge.

LES OGSÅ: Ønsker en utredning av jernbane mellom Kirkenes og Rovaniemi

Ja fra de folkevalgte

Fylkestinget stilte seg i juni bak Finlands forslag om å lage konsekvensutredning av jernbaneforbindelse mellom Kirkenes og Rovaniemi:

«En jernbane mellom Kirkenes og Rovaniemi vil åpne nye muligheter for fiskerinæringen, reiseliv, mineralnæringen, olje/gass og en forventet økning i trafikken langs Den Nordlige Sjørute

Finland foreslår å lage en konsekvensutredning for en jernbaneforbindelse mellom Rovaniemi og Kirkenes. Finnmark Fylkesting slutter seg til dette forslaget, og vil i samarbeid med nasjonale, regionale og lokale myndigheter både på norsk og finsk side, være en aktiv part i dette arbeidet i en realisering av en jernbane mellom Rovaniemi og Kirkenes.»

Uttalelsen ble enstemmig vedtatt av fylkestinget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken