Gruvekonkursen: Julelønna er berget

  Sydvaranger gruve gikk konkurs dagen før lønna skulle utbetales, men ansatte fikk et solid plaster på såret under torsdagens folkemøte.

  Artikkelen er over 3 år gammel

  Sparebank1 tar hele risikoen og betaler ut gruvearbeidernes lønn i løpet av de nærmeste dagene.

  DEL

  Nesten 400 gruvearbeidere ble sagt opp da Sydvaranger gruve gikk konkurs onsdag. Nå har de fått et solid plaster på såret.

  Sparebank1 Nord-Norge tilbød kort tid etter konkursen å legge ut for lønna – med Sør-Varanger kommune som garantist.

  OPPDATERT: Kommunal- og moderniseringsdepartementet gjorde Sør-Varanger oppmerksom på at en slik garantistillelse ville vært i strid med kommuneloven.

  Banken tok dermed på seg hele risikoen.

  – Alle får lønn. Dette er takket være Sparebank1, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til iFinnmark etter et hastemøte i formannskapet torsdag kveld.

  Hva kommunen kan gjøre for arbeiderne, var eneste sak på agendaen.

  Savnet rask handling

  – Nå har vi løst dette på kort sikt. Fredag starter kommunen med møter mellom LO, NHO, Fylkeskommunen og andre parter for å finne ut hvilke tiltak vi kan sette i gang, sier Rafaelsen.

  Som eksempler nevner han kompetanseheving, utbygging av infrastruktur og støtte til nye næringer.

   Leif Petter Madsen orienterte de ansatte om lønn og tida framover etter konkursen i Sydvaranger Gruve.

   Gruvas tillitsvalgte Henning Bråten kaller løsningen «fantastisk».

   – Jeg er veldig fornøyd. Vi ønsket konkrete ting raskt, sier han.

   Slipper avdrag på boliglån

   FORNØYDE KARER: Tillitsvalgt Henning Bråten og ordfører Rune Rafaelsen er svært tilfredse med løsningen som kom på plass like etter klokken 17:00 torsdag.

   FORNØYDE KARER: Tillitsvalgt Henning Bråten og ordfører Rune Rafaelsen er svært tilfredse med løsningen som kom på plass like etter klokken 17:00 torsdag. Foto:

   Av konkurskjennelsen kommer det fram at Sydvaranger Gruve skylder de ansatte 23,5 millioner kroner i lønn. Sparebank1 har seg villig til å legge ut 19,5 millioner.

   Gruva hadde satt av penger til julelønna, men erklærte seg konkurs dagen før den skulle utbetales. Lønna gikk dermed inn i konkursboet, hvor kreditorene DnB og Innovasjon Norge er prioritert.

   DnB har bestemt at deres kunder som har boliglån i DNB og som er direkte rammet av konkursen, vil få avdragsfrihet i en periode. De må ta kontakt med banken for å få ordnet dette.

    Klubbleder Henning Bråten sier det var en tom stillhet blant de ansatte da den lenge fryktede konkursbeskjeden kom.

    Artikkeltags