Klatreklubben får stadig flere medlemmer og mer aktivitet. I år har det vært både innendørsstevner, samling på Jarfjordfjellet og dugnad i den nye klatreveggen på Prestefjellet i Kirkenes.

– Nå har vi alle papirene i orden, og har tillatelse fra sykehuset, som eier området. Vi har fått støtte av Norges klatreforbund til innkjøp av bolter, forteller Timme Ellingjord fornøyd.

Ett lite hinder har de imidlertid igjen før den 25 meter høye veggen står helt klar.

– Det er litt kaldt nå, så teknisk sett er det litt vanskelig å få limt fast boltene. Vi driver og vurderer nå om vi skal bruke en type lim som fungerer nå som det er kaldt, eller om vi må vente til våren, sier han.

Dugnad

Han roser klubbens medlemmer som allerede har lagt ned mange timers dugnad for å få veggen i stand.

Når den er er klar, legges det opp til tre traseer i ulik vanskelighets grad. Klatreområdet er om lag 50-60 meter i bredden.

Ellingjord påpeker at på tross av at Kirkenes er kjent for gruver og fjell, er klatresporten fortsatt i startgropa.

– Klatrermiljøet i Kirkenes er ungt og uerfarent, men det er som ungdommer flest - energisk og stadig voksende. Det er ikke det at klatring er ny som sport i Sør–Varanger, det hviskes ennå i gangene om gamle bragder utført på 1990- og 2000– tallet, sier han.

Folkesport

Sporten er på framvekst i hele landet, så også i Finnmark. Det siste året har klatrere fra hele fylket hatt samlinger og stevner på ulike plasser.

– Før var klatring en fritidssyssel for de mer velstående. Så har det vært en fase hvor samfunnets mest hardføre gærninger har gjort den til sin, men nå er det mer allment, mener han.

– Klatring har blitt en idrett for alle. Og som idretter flest, trenger også klatringen arenaer for å utfolde seg og på å vokse, sier han.

I dag får klubben benytte innendørshallen på Kirkenes skole. Men den er stengt på sommeren, og nærmeste utevegger ligger en kjøretur unna byen.

– Men denne veggen er lett for alle å komme seg til, de kan gå eller sykle dit, sier han om «nyanskaffelsen» på Prestøya.

Han sier den blir veldig familievennlig, og egnet også for barn. Klubben merker en økende interesse fra den yngre garde, og er opptatt av å rekruttere dem tidlig til sporten.

 

Jarfjordfjellet

Nylig hadde de også en helgesamling på Jarfjordfjellet. Dermed er det nok av tilbud å velge mellom, fra helt trygge rammer innendørs, til litt mer vertigo-følelse i bolteveggen på Prestøya, til helt fri fjellklatring ute på fjellet.

– Det uansett bedre å komme seg ut. På fjellet får man i tillegg mer av en turfølelse, sier Ellingjord.

Samlingen i Jarfjord 16.-18. spetember var ment som en introduksjon til uteklatring. Her var det klatrere fra hele fylket, fra sju til 38 år.

– Her kan man både klatre på eget sikringsutstyr, faste bolter, eller buldre (klatring på store steiner, med kun madrasser som sikring). Mulighetene er altså store for både store og små, sier Timme.

I løpet av helga fikk deltakerne også prøve seg oppe i høyden på den 90 meter høye pilaren på Pettersengaisa.