Aviser: Familien til spionanklagene Frode Berg er skuffet over norske myndigheter

PÅGREPET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er arrestert i Moskva, ifølge NRK.

PÅGREPET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er arrestert i Moskva, ifølge NRK. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ifølge både VG og Aftenposten er familien til Frode Berg skuffet over norske myndigheter.

DEL

– Vi har en gjennomgående følelse av at norske myndigheter, av grunner vi ikke kan forstå, ikke ønsker å ta noe initiativ i saken, sier familiens advokat, Brynjulf Risnes, skriver Aftenposten.

Ifølge VG føler familien til Frode Berg, som er fengslet i Moskva, seg sviktet av norske myndigheter. De mener ifølge avisa at myndighetene ikke gjør nok. Det skal Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes ha fortalt VG.

– Familien er svært skuffet og frustrert over situasjonen og føler seg sviktet av norske myndigheter. I en sak hvor det i realiteten er norsk etterretning og norske myndigheter som beskyldes for spionasje, hadde man forventet at norske myndigheter hadde stilt opp for Frode Berg på en helt annen måte enn det som har vært tilfelle så langt, sier Risnes til VG.

LES OGSÅ: Frode Bergs norske advokat: – Han må være utsatt for et stort psykisk press

Norske myndigheter har ifølge Risnes avvist å møte Bergs russiske advokat, skriver VG. Det er underlig og uforståelig for familien, sier advokaten til avisen.

– På spørsmål fra VG om hvorfor norske myndigheter ikke ønsker å møte den russiske advokaten, svarer utenriksministerens pressekontakt Frode O. Andersen at det ikke er viljen det står på, men at det foreløpig ikke lar seg gjøre med hensyn til norsk lov, skriver VG.

LES OGSÅ: Sjekk hva russiske medier påstår om «spionen» fra Finnmark

Til VG sier Andersen at Utenriksdepartementet venter på å få besøke Berg i fengsel. Det trenger de tillatelse fra russiske myndigheter til å gjøre.

Andersen understreker imidlertid til VG at deres viktigste hensyn er til Frode Berg. Han skal få den bistanden han har krav på.

LES OGSÅ: Han skal forsvare Frode Berg mot spionanklagene

Advokat Risnes sier til VG at Frode Berg på mange måte rett et offer for det storpolitiske spillet.

– At norske myndigheter ikke er mer aktive for å hjelpe, er vanskelig å forstå, sier Risnes til VG.

LES OGSÅ: «Frode Berg må nå få all den hjelpen han trenger, også fra øverste hold hos norske myndigheter»

Andersen i UD opplyser til VG at de ikke kjenner til grunnlaget for anklagene fra russiske myndigheter. Familien skal ha tilgang til den samme informasjonen som departementet. Han vil ikke spekulere i om dette dreier seg om et storpolitisk spill.

Artikkeltags